Jongeren koken samen gezond bij de Bovenkruier
Op de jeugdlocatie De Bovenkruier wordt sinds 8 weken, samen met de jongeren, elke maandag heerlijk eten gekookt. Iedere maandag is Leonie, begeleider en leefstijlcoach, een dagdeel aanwezig om samen met hen een fijne en gezonde maaltijd te bereiden. In nauwe samenwerking met het team zijn de jongeren van harte welkom om mee te doen, een kijkje te komen nemen of om gezellig aan te schuiven aan de keukentafel voor een kopje thee, een praatje of om te kletsen over wat er speelt op dat moment.
De maandagen zijn onderdeel van een pilot ‘vitaliteit’ voor onze jongeren. Rond 12.30 uur zijn de jongeren welkom om mee te eten. Het proeven en ervaren is hierin belangrijk. Evenals een ontspannen sfeer en veiligheid om te kunnen zijn wie je bent. Wist jij dat je ongeveer 10 keer iets moet proeven voordat je überhaupt kan bepalen of je een nieuwe smaak wel of niet lust?
Vrijheid en verbinding
Onderwerpen die tijdens het koken aan de orde komen lopen uiteen en sluiten aan bij wat er op dat moment speelt. Zoals de waarde van het eten van voldoende vezels en hoe je deze binnen kan krijgen, het koken van maaltijden voor één persoon, betaalbare boodschappen, het smakelijk bereiden van groenten en fruit, technieken om eten eenvoudig klaar te maken, jezelf belangrijk genoeg vinden om überhaupt de moeite te nemen om aandacht te besteden aan je maaltijden en gezondheidseffecten op langere termijn.
Een greep uit de gerechten die er al gemaakt zijn:
Zoete aardappel-kokos soep met volkoren avocadotoast, gado gado met veel groenten, zilvervliesrijst en zelfgemaakte satésaus, mediterrane bietensoep met crème fraîche en ananas smoothie, home made pizza’s met groenten en tonijn, volkoren pompoen pannenkoeken met warm rood fruit en notenpasta, bananenbrood met pure chocolade, courgette brownies en beschuitjes met zalm avocado en ei, met frittata groenten muffins. Lekker en gezond soulfood dus!
Op de foto:
Het resultaat van een ochtend lunch bereiden met de jongeren. Volkoren beschuitjes met roomkaas, zalm, avocado en ei + frittata muffins met groenten en verse tuinkruiden. & niet op de foto, verse smoothies.
En voor iedereen die het zich afvraagt… Al het eten ging op!