De Buurtcirkel breidt uit
Twee jaar geleden ging de Buurtcirkel in Apeldoorn van start. Na een wat aarzelend begin is het nu zo’n groot succes dat er nog drie Buurtcirkels bijkomen in Apeldoorn Zuid en Centrum en in Doetinchem. Drijvende kracht achter de Buurtcirkel was altijd Leonie Oosterveen maar sinds kort heeft ze versterking van twee nieuwe coaches in Apeldoorn, Linda van der Velden en Betsy Koetsier. Tijd voor een gesprek met haar.
Kun je wat meer vertellen, Leonie, wat een Buurtcirkel is?
Zeker, ik ben zelf heel erg enthousiast over het concept dus ik vertel er graag over. Een Buurtcirkel is een groep mensen die bij elkaar in de buurt wonen en een grote of kleine ondersteuningsvraag hebben. In een Buurtcirkel ben je er voor elkaar, je kunt zelf wat hulp gebruiken en je kunt ook van betekenis zijn voor een ander. Doe mee en doe meer samen, zo kun je het in het kort omschrijven. De bedoeling is dat deelnemers een netwerk opbouwen en ook buiten de groep wat voor elkaar gaan betekenen. De deelnemers worden hierin begeleid door een Buurtcirkelcoach en een vrijwilliger. De coach is opgeleid en wordt begeleid door Pameijer, een zorg en welzijnsorganisatie uit Rotterdam. Een Buurtcirkel draagt bij aan de sociale cohesie van een wijk.
Hoe ziet het er in de praktijk uit?
Ongeveer twee jaar geleden was de start. Er was een ruimte gereserveerd voor de Buurtcirkel in wijkcentrum Don Bosco, waar we overigens een enorm fijne samenwerking mee hebben. Langzamerhand druppelden de eerste deelnemers binnen We kookten samen een gezonde maaltijd, iedereen kletste met elkaar, we deden een spelletje en er was ruimte voor wat persoonlijke aandacht. Er kwam een goede vrijwilligster op ons pad die, behalve heerlijke soep kan bereiden, ook een echte sfeermaker is. Bij de maaltijden zorgen we ervoor dat er gekookt wordt met verse en ook gezonde ingrediënten. De deelnemers betalen 3 euro voor een maaltijd. Het samen koken en eten schept een band. Er kwamen nieuwe mensen bij, de groep werd groter maar ook hechter. Je ziet verbinding ontstaan, vriendschappen zelfs en vertrouwen. Mensen durven zich kwetsbaarder op te stellen naar elkaar, er is herkenning en erkenning en dat is precies wat de doelstelling is van een Buurtcirkel. Je ziet ook de kracht van het collectief. Meedoen en erbij horen zijn wezenlijke pijlers van een gezond leven en herstel. Om een voorbeeld te noemen: een alleenwonende deelnemer werd onverwacht in het ziekenhuis opgenomen. We waren bezorgd omdat hij opeens zonder melding niet meer kwam, vonden uit waar hij was en in kleine clubjes heeft hij in het ziekenhuis bezoek gehad van de groep. Hij waardeerde dat enorm en kan gelukkig nu weer meedoen. Maar ook gezamenlijke vieringen, zoals kerst, verbinden. Samen een mooie sfeer neerzetten en genieten van een lekkere maaltijd maakt mensen blij.
En nu nog meer Buurtcirkels erbij…
Dat is geweldig natuurlijk. Een mooie kans en erkenning voor het succes van het concept. In Zuid is Linda van der Velden onlangs gestart met een Buurtcirkel. En wat zo leuk is. Hubert, eerst een deelnemer, is nu vrijwilliger daar. Betsy Koetsier start de volgende Buurtcirkel bij Ontmoet en co en ook in Doetinchem heeft men het voornemen om met een Buurtcirkel te starten. Ik ben blij met wat ik doe en ik verheug me enorm op de samenwerking met de andere Buurtcirkelcoaches. Ik kijk er naar uit om samen met mijn nieuwe collega’s, deelnemers en vrijwilligers het concept van de Buurtcirkel verder uit te bouwen en stevig verankerd te krijgen in de wijken. Ook de bekendheid van de Buurtcirkel bij andere instanties groeit en daar komen ook weer prettige contacten uit voort. Het was best een klus om het op te bouwen tot wat het nu is, zeker ook in coronatijd met alle beperkingen, maar ik ben blij met alle kansen en trots op het resultaat!