In gesprek met zorgbeleider Antoinette
Antoinette Pince van der Aa werkt sinds april als zorgbegeleider bij bij Riwis Zorg & Welzijn. Een nieuwe functie, dus tijd voor een kennismaking.
Wie ben jij?
“Ik ben Antoinette Pince van der Aa en sinds 1987 werkzaam voor Riwis. Eerst als verpleeghulp, daarna als facilitair medewerkster en verzorgende IG en nu dus als zorgbegeleider.”
Wat doet een zorgbegeleider binnen Riwis Zorg & Welzijn?
“Zorgbegeleider is een nieuwe functie. Dementie komt steeds vaker voor. Daarom willen we de ouderen in onze omgeving hier meer in begeleiden en in een vroeg stadium met hen, hun naasten en mantelzorgers in contact komen. Als er vragen zijn, kijk ik mee welke begeleiding er gegeven kan worden en welke ondersteuning en zorg er nodig is. Om deze dementerende groep ouderen in beeld te krijgen is samenwerking met verschillende organisaties van belang, zoals de huisartsen, mantelzorgorganisatie, gemeente enz. Ook het vinden en onderhouden van deze contacten hoort bij mijn nieuwe functie.”
Grote stap
“De stap naar een verzorgings- of verpleeghuis is vaak erg groot en moeilijk. Een van de eerste stappen is om te kijken of dagbesteding binnen onze locatie tot de mogelijkheden behoort. Ook het begeleiden naar wonen binnen een van onze afdelingen kan hier bij horen. Het is maatwerk en kijken wat voor de oudere het beste is.”
Hoe ziet een werkdag voor jou er gemiddeld uit?
“Mijn werkdag bestaat uit ondersteunen van collega`s met vragen rondom de beginnende dementie. Intussen heb ik al enkele cliënten die ik bezoek en ondersteun. Dit kan een bezoek van een keer per week tot een keer in de vijf of zes weken zijn. Van deze cliënten houd ik een rapportage bij om goed in beeld te houden wat er nodig is om de juiste begeleiding en ondersteuning te geven.
Ook contacten leggen met collega`s binnen en buiten onze organisatie hoort hierbij. Ik werk vier dagen in de week.”
Wat vind moeilijk in je werk?
“Het zien van het verdriet en soms de boosheid van de oudere en de naasten bij het wegglippen van de regie en zelfstandigheid.”
Wat geeft jouw voldoening in je werk?
“Het contact met ouderen is het mooiste dat er is. De dankbaarheid die ze tonen als je er voor hen kan zijn op wat voor manier dan ook. Net als het ondersteunen van de mantelzorger die het vaak moeilijk hebben met het zien van de achteruitgang en de toenemende afhankelijkheid van diegene die ze liefhebben. Ook is het fijn om de mooie momenten te delen van de ouderen met dementie en de lach te zien die er ook zeker nog is!”