Van de Naastbetrokkenenraad
Onlangs stond een artikel in de nieuwsbrief van Mind, het Landelijk Platform Psychische Gezondheid. Omdat het mogelijk van belang kan zijn voor cliënten en voor naastbetrokkenen deelt de Naastbetrokkenenraad dit graag.
Hoofdlijnenakkoord
Op 11 juli ondertekenden 12 partijen het Hoofdlijnenakkoord voor de geestelijke gezondheidszorg. Het akkoord schrijft over Kiezen in de GGZ: “een keuzewebsite waarmee je inzicht krijgt in het aanbod, de kwaliteit en de toegankelijkheid van verschillende aanbieders en die je helpt om een goede keuze te maken.”
In het akkoord wordt het toegelicht onder de titel ‘verbeteren informatie aan cliënt’:
“Om de keuze-informatie van de cliënt te faciliteren zijn zorgverzekeraars en zorgaanbieders transparant over (de kosten van) niet-gecontracteerde zorg. De bijdrage die de verzekerde zelf dient te betalen als hij/zij gebruik maakt van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, mag geen verrassing voor de verzekerde zijn. De website www.kiezenindeggz.nl, die naar verwachting eind 2018 wordt opgeleverd, kan hierbij een faciliterende rol spelen.”
Feedback geven op website
In juli is de tweede ronde voor de websitebouw gestart. Hierin worden onder andere de vergoedingen (vanuit de zorgverzekering) en het Kwaliteitsstatuut toegevoegd. Het Kwaliteitsstatuut geeft per instelling of praktijk inzicht in een aantal kwaliteitsaspecten, zoals specialismen en behandelproces. Daarnaast worden bevindingen opgelost en is er op 23 juli een bètaversie gelanceerd. Deze is te bekijken op: beta.kiezenindeggz.nl/.
Hoewel de website al een hoop functionaliteiten biedt, weten we ook dat er nog onderdelen missen of beter kunnen. Daarom willen we feedback verzamelen. Wil jij de bètaversie ’testen’ en Mind vertellen wat prettig werkt, maar zeker ook wat verbeterd kan worden aan de website? Mind nodigt je hierbij van harte uit. Feedback geven werkt heel gemakkelijk: rechts op de website vind je een feedbackknop.
Door ontwikkelen website
De maand juli en een deel van augustus staan in het teken van het door ontwikkelen van de website en het testen van de bètaversie van Kiezen in de GGZ. De maand september wordt grotendeels gebruikt om de feedback te verwerken en met de bouwers te overleggen wat in de laatste ronden van het bouwen nog moet gebeuren. Dat zal dan in oktober worden afgerond.
Onderdeel van ‘Jaar van de Transparantie 2016’
Het project is onderdeel van het VWS-programma ‘Jaar van de Transparantie 2016’. De op te leveren keuzewebsite is ook onderdeel van de GGZ-Agenda Gepast Gebruik en Transparantie. Bij de ontwikkeling zijn veldpartijen actief betrokken.
Het doel van dit project is het realiseren van een toegankelijke, begrijpelijke en betrouwbare keuzewebsite in de GGZ. De site gaat cliënten, naasten, behandelaren/verwijzers en zorgbemiddelaars ondersteunen in het proces van ‘samen beslissen’ of ‘samen mogelijkheden verkennen’. Gebruikers kunnen met de site een persoonlijke, weloverwogen en bewuste keuze maken. Verder heeft het project als positieve neveneffecten:
- Het versterken van de eigen regie en zelfstandigheid van huidige en toekomstige cliënten in de GGZ en hun familie/naasten;
- Stimulans voor een steeds transparantere en betere zorg.
Marcel Wentink
Voorzitter Naastbetrokkenenraad