Riwis-medewerkers in landelijke zorgcampagne IKZORG.
Ontdek het verhaal van Riwis-medewerkers in de campagne IKZORG.
We horen en merken het vrijwel dagelijks: in de zorg en welzijn zijn de komende jaren veel extra mensen nodig. Daarom start de sector Zorg en Welzijn samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 1 november een landelijke campagne IKZORG. In de campagne staan de persoonlijke verhalen van medewerkers in zorg en welzijn centraal.
Riwis-medewerkers Ineke Reitsema (Verzorgende IG niveau 3 bij woonzorglocatie De Beekwal) en Martijn Kamperman (HR- medewerker op het hoofdkantoor in Apeldoorn) vertellen namens Riwis Zorg & Welzijn hun persoonlijke verhaal waarom ze voor de zorg gekozen hebben.
Uit het hele land doen medewerkers van allerlei verschillende zorg- en welzijnsorganisaties mee. In totaal worden zo meer dan 450 zorgmedewerkers geportretteerd. Beter ambassadeurschap kunnen we ons niet wensen.
Verhaal Ineke – Verzorgende IG niveau 3
Ik zorg voor dementerende ouderen. Dit is echt “mijn” doelgroep. Oudere mensen hebben zoveel meegemaakt en kunnen je van alles vertellen. Die moet je niet in een hoekje wegstoppen, maar respecteren. Zij hebben ervoor gezorgd dat wij fatsoenlijk kunnen leven. Ze zitten hier heus niet voor hun plezier. Ik zie het als mijn taak om het leven zo prettig mogelijk voor ze te maken.
Dit werk doe ik al sinds 1982. Het werk is veranderd in de loop der jaren. Mensen blijven zo lang mogelijk thuis wonen, tot het niet meer gaat. En als ze dan bij ons komen, dan hebben ze veel intensievere zorg nodig. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. De zorg is ook complexer geworden. Verwardheid kan komen door dementie, maar ook door een blaasontsteking, een delirium of vocht achter de longen.
Mensen verblijven korter bij ons, omdat ze pas bij ons komen als het echt niet anders kan. Daarom ben ik mij nu aan het verdiepen in palliatieve zorg. Dat is heel breed. Palliatieve zorg kan ook een half jaar duren, en wat kun je allemaal betekenen voor iemand in deze fase van zijn leven? Veel meer dan we vaak denken. Het gaat veel meer om comfort, veiligheid en rust. Geestelijke zorg is minstens zo belangrijk als lichamelijk zorg.
Het mooiste van mijn werk bestaat uit kleine momentjes. Iemand die “O, wat fijn dat je er bent” zegt. Ook al zijn ze dement, ze herkennen me op dat moment. Het geeft mij veel voldoening als ik ze blij kan maken. Als ik een lach zie. Als ik ze ergens bij kan helpen, maar wel zodanig dat ze zoveel mogelijk de regie hebben. Ik reik wat aan en zij doen het zelf. Ik laat een cliënt indien mogelijk zelf douchen, maar sta er naast zodat ze haar verhaal kwijt kan. Je moet ze niet alles uit handen nemen, dat geeft ze het gevoel dat ze niks meer zijn.
Verhaal Martijn – Medewerker HRM
Ik heb een hoveniersopleiding gedaan, maar werk nu als HR medewerker in een zorginstelling.
Als je jong bent, dan maak je nog wel eens een verkeerde studiekeuze. Dat is mij ook overkomen.
Bij deze organisatie kreeg ik de kans om het HR-vak te leren. Ik heb de afgelopen twee jaar gewerkt en op school gezeten; de opleiding heb ik net afgerond. Ik houd me vooral bezig met de arbeidscontracten van nieuwe zorgmedewerkers, het wijzigen van contracten, het regelen van ouderschapsverlof en ICT-zaken, zoals het e-learning systeem voor medewerkers. Ook zorg ik dat vacatures worden geplaatst en gesprekken worden ingepland. Het is leuk en divers werk en ik vind het mooi dat ik op deze manier leren en werken heb kunnen combineren. Ik wil nu wat meer ervaring gaan opdoen. Wie weet kan ik me in de toekomst via een leer-werktraject verder ontwikkelen in de zorg.