Wat leer je?
In het leer/werk traject leer je het werk van een Verzorgende Individuele Gezondheidszorg, van een medewerker Maatschappelijke Zorg of Sociaal Werker, op niveau 3, 4 of 5. Je doet dit met opdrachten op school en in de praktijk. Tijdens de opleiding leer je vaardigheden en competenties met betrekking tot de kerntaken die bij de betreffende opleiding horen.
Portfolio en begeleiding
Tegelijk houd je een portfolio bij. Het portfolio laat zien hoe ver je bent met de opleiding. Je wordt op school begeleid door een leertrajectbegeleider. De leertrajectbegeleider helpt je ook bij het praktijkdeel van je opleiding. Op je werkplek word je begeleidt door een of meerdere werkbegeleiders. Je werkbegeleider is je eerste aanspreekpunt. Met je werkbegeleider maak je afspraken over het starten op de werkplek, het inwerken en op welk moment je welke taken zelfstandig kunt doen. Ook bespreek je je leerproces met je werkbegeleider, minimaal eens per twee weken. Jullie bespreken je leerdoelen en hoe je aan je praktijkexamens werkt.
Je uren verdeling
Binnen de afdeling/locatie waar je werkzaam bent, word je gemiddeld voor 24 uur per week ingeroosterd (ene week iets minder, andere week iets meer) en voor praktijkleren krijg je vier uur aangeboden vanuit Riwis Zorg&Welzijn. In dit traject ga je één dag in de week naar school en de overige uren ben je werkzaam in de praktijk. Tijdens de uren die je krijgt voor praktijkleren, kun je op de locatie/afdeling aan de slag met bijvoorbeeld je opdrachten/ praktijkexamens of meelopen met je werkbegeleider enz. De vier uur wordt standaard ingeroosterd op je schooldag, maar jij bent als medewerker in opleiding verantwoordelijk deze flexibel te gebruiken.
Inwerken
Samen met alle nieuwe medewerkers van Riwis Zorg&Welzijn volg je een onboaring programma.
De eerste zes weken word je als medewerker in opleiding boventallig ingezet. Deze periode krijg je de ruimte om mee te kijken, de vaste taken te ontdekken en je de basiszorg eigen te maken. Op je werklocatie hebt je een inwerkprogramma met een aftekenlijst. Dit is je werkdocument, zodat je na zes weken op alle onderdelen bent ingewerkt. Hierna word je ingeroosterd volgens een basisrooster in ONS, waarbij er altijd een gediplomeerde collega met je wordt ingepland. Je hebt de ruimte om bij het planbureau/je roostermaker aan te geven welke dag(deel) je vrij wilt zijn. Deze voorkeur kan alleen geregeld worden in overleg met het team en de teamleider. Daarnaast wordt je schooldag standaard ingeroosterd.
De praktijkopleider
De praktijkopleider is er voor het begeleiden van je leerproces. Wat gaat er goed? Waar loop je tegen aan? Hoe is het leerklimaat in het team? Vier keer per jaar heb je een gesprek met je praktijkopleider en je werkbegeleider. Verder kun je bij je praktijkopleider terecht als je algemene vragen hebt over je traject of als er dingen zijn waar je met je werkbegeleider niet uit komt.
Voor meer informatie over de opleiding verwijzen we je graag naar de website van desbetreffende opleidingsinstituut, zoals Aventus, Deltion, HAN, Saxion, Windesheim, Grenslandcollege.