Beter toekomstwensen realiseren met IRB
Medewerker bij Riwis Zorg & Welzijn Esther Slaaf volgt momenteel de opleiding tot IRB-expert. IRB staat voor Individuele Rehabilitatie Benadering. In de Bij Riwis ggz nieuwsbrief van november vertelden we al dat alle ggz-medewerkers geschoold worden in IRB. Dat houdt in dat onze medewerkers leren om cliënten nog beter te helpen bij het realiseren van toekomstwensen op het gebied van wonen, werken, leren, dagbesteding, vrije tijd en sociale contacten. Voor de Bij Riwis nieuwsbrief van februari vertelt Esther over haar ervaring met de IRB methodiek.
Nieuwe aanpak van IRB methodiek
Eind vorig jaar volgde ik de verkorte training IRB. Ik had jaren terug – toen ik in 2005 als Ambulante Gezinsbegeleider bij Riwis begon – al wat kennis via trainingsdagen hierover opgedaan. Ik was hier toen al enthousiast over, maar de vernieuwde, verkorte variant is een stuk overzichtelijker en visueel gerichter. Eerder nam je bijvoorbeeld een compleet stappenplan door uit een boek als ‘IRB & Ouderschap’. Dat is dan best taai en langdraderig. Tegenwoordig kun je de methodiek meer aansluiten bij de vraag en/of fase van de cliënt. Omdat het specialisme gezinsbegeleiding werd opgeheven en ik voor een algemeen team ging werken, raakte IRB destijds op de achtergrond. Ik vind het leuk om binnen Riwis weer aan de slag te mogen met deze methodiek, dan wel volgens een nieuwe aanpak.
De blokkenkoffer
De ‘blokkenkoffer’ maakt de methodiek bijvoorbeeld visueel. Ik heb dit gelijk ingezet bij een cliënt op het gebied van ‘wonen’. Zij was ook enthousiast over deze benadering. Door dit visuele middel in te zetten wordt een proces heel zichtbaar en de cliënt kan met meer afstand naar zijn of haar eigen proces kijken. Voor mij persoonlijk betekent het werken met IRB weer een frisse wind. Ik bemerkte dat ik het best lastig vond om geen suggesties voor te dragen, maar alleen open vragen te stellen.
Opleiding tot IRB-Expert
Een tijdje geleden las ik over de IRB-expert Opleiding, waarmee ik de methodiek van A tot Z leer kennen en collega begeleiders kan ondersteunen. Ik heb nu een paar lesdagen hiervan achter de rug en mijn enthousiasme alleen maar toegenomen. Het is heerlijk om weer eens goed stil te staan bij je eigen manier van werken en die van je collega’s. Het is verfrissend om aan het denken gezet te worden en daarover samen te discussiëren. De doelen die we stellen, hoe zal dit uitpakken in de praktijk? Daar denken we over na.
Per februari 2019 begeleid ik overigens ook weer gezinnen binnen Riwis Zorg & Welzijn. Terug naar waar mijn hart ligt. Ik hoop dat ik IRB & Ouderschap daarmee weer op de kaart kan zetten. Ik ga mij daarvoor volledig inzetten!