Ook voor naastbetrokkenen is er bij Riwis Zorg & Welzijn een vertrouwenspersoon
De kennismaking met Riwis Zorg & Welzijn
Sinds september 2017 ben ik werkzaam voor de Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen (LSFVP). Een aantal maanden geleden werd ik door de ondersteuner van de Raad van Bestuur van Riwis Zorg & Welzijn benaderd. Zij gaf aan dat Riwis op dat moment op zoek was naar een nieuwe vertrouwenspersoon voor naastbetrokken. Ik kende Riwis Zorg & Welzijn al wel. Ik woon in de buurt, maar ik ben ook bekend geworden met de organisatie via mijn ZZP werk bij GGNet. Voor een verdere kennismaking stond ik wel open. Kort daarna volgende een mooi kennismakingsgesprek waar naast de ondersteuner van de Raad van Bestuur ook de voorzitter van de Naastbetrokkenraad bij aanwezig was.
Veel ervaring opgedaan bij verschillende zorgorganisaties
Jaren geleden werkte ik psychiatrisch verpleegkundige op een gesloten afdeling in de acute zorg. Ik zag in mijn tijd dat ik daar werkte dat ouders en andere familieleden veel meer behoefte hadden aan steun. Bij mijn baan die daarop volgde bij AKJ (Advies Klachtenbureau Jeugdzorg) in Utrecht en Amsterdam -ongeveer 10 jaar geleden -deed ik dan ook mijn eerste ervaring op als vertrouwenspersoon, voor zowel cliënten als naastbetrokkenen.
Na een paar jaar heb ik een uitstap gemaakt om solidariteitswerk in water- en zonne-energieprojecten te doen in Mexico. Heel wat anders, maar wel werk waarbij je op sociaal vlak ook intensief bezig bent. Eind 2014 ben ik voor de toekomst van mijn kinderen terug gegaan naar Nederland. Weer in Nederland kreeg ik een baan als verpleegkundige bij geestelijke gezondheidszorg organisatie Altrecht en daarop volgde mijn werk als Avond- Nacht- en Weekendhoofd bij een organisatie in de forensische psychiatrie in het midden van het land. Bij de laatst genoemde baan stuurde ik buiten kantooruren de afdelingen aan en bood ik hen ondersteuning op het gebied van bijvoorbeeld het nemen van beslissingen met betrekking tot reclassering, hoe om te gaan met gezondheidsproblemen van cliënten en de contacten met de politie. Daar merkte ik ook dat ouders en andere familieleden zich lang niet altijd gehoord voelde. Dat er te weinig tijd was om vragen waarmee zij zitten te kunnen beantwoorden. Vragen die voornamelijk gaan over het ziektebeeld van en de omgang met hun naaste die is opgenomen.
Hoewel mijn huidige baan destijds heel leuk was, zocht ik ook weer een nieuwe uitdaging en wilde ik graag weer iets betekenen voor de naastbetrokkenen van cliënten. Ik kwam op een gegeven moment een vacature voor vertrouwenspersoon bij de LSFVP Familievertrouwenspersonen tegen. Toen was al snel de puzzel compleet. Nu in totaal werk ik zo’n 10 jaar bij verschillende zorgorganisaties als vertrouwenspersoon, voor zowel cliënten als naastbetrokkenen. Ik werk nu naast Riwis Zorg & Welzijn voor onder meer Dimence, Altrecht en voor GGG Centraal.
Hoe naasten Christiaan kunnen bereiken
Voor een vraag en/of het maken van een afspraak kun je mij bereiken via mijn mailadres c.verweij@lsfvp.nl. Van maandag tot en met donderdag ben ik daarnaast telefonisch te bereiken. De afspraken die eruit voortkomen worden in geen enkel dossier toegevoegd. Evenmin wordt de behandelaar van de naasten hier over ingelicht. Alle contacten vinden plaats op vertrouwelijke basis.
Type vragen en kwesties die zoal bij Christiaan worden neergelegd
Op gebied van beschermd wonen, merk ik dat naastbetrokkenen vaak moeite ondervinden met het feit dat hun naasten die is opgenomen afstand zoekt en/of weerstand biedt. Ouders hebben ook nog wel eens hogere verwachtingen betreft het tempo waarin het herstel verloopt. Ze vinden het lastig om mee te bewegen. Het is belangrijk dat er begrip en openheid komt tussen familie en de naaste. Ik merk dat als ouders erg betrokken zijn bij de behandeling, dat zij een beter zicht hebben op het herstel en dat het vertrouwen dan weer terug komt.
Bij begeleid wonen zijn het vooral zorgen door familie die gemaakt worden over praktische zaken zoals persoonlijke verzorging / het huishouden. Hierbij is vaak de behoefte om de begeleiding van de naaste aan te spreken over het toezien hierop, dat zij aansturen dat hierin vorderingen gemaakt worden. Een gesprek met de cliënt en zijn of haar persoonlijk begeleider biedt vaak al veel duidelijkheid.
Als ik er zelf met een advies niet uitkom, heb ik – als de naastbetrokkenen daarmee akkoord gaan -de mogelijk om te sparren met collega’s die ook naastbetrokkenen vertrouwenspersoon zij en/of als om een juridisch advies/informatie gaat kan ik de Juridische medewerker van LSFVP benaderen. Dit gebeurt altijd in anonimiteit van de naastbetrokkenen en de cliënt, ik omschrijf een situatie zonder daarbij te vermelden wie de personen zijn waar om het gaat.
De eigenschappen waaraan een goede vertrouwenspersoon naastbetrokkenen moet voldoen
Als vertrouwenspersoon voor naastbetrokkenen heb ik vooral een coachende rol. Dat houdt in dat een luisterend oor bied en advies geef. Ik benader niet bijvoorbeeld uit hun naam de behandelaar van hun naaste. Ik heb ook geen inzage in het dossier van hun naaste. (Wat ik overigens een voordeel vind, wat ik wil een gesprek blanco ingaan.) Ik geef hooguit advies mee over hoe zij een situatie kunnen aanpakken, ik help te relativeren en/of soms geef ik ook inzichten over hoe zij een kwestie op een andere manier kunnen bekijken. Naastbetrokkenen kunnen soms wat pessimistisch zijn, ik probeer dan ook de positieve kanten te belichten. Soms is dat nodig om (samen met hun naaste) vorderingen te kunnen maken. Daarnaast geef ik eerlijk aan wat ik kan betekenen. Belangrijke eigenschappen die je volgens mij als vertrouwenspersoon naastbetrokkenen moet hebben zijn: goed kunnen luisteren, niet bevooroordeeld zijn, inlevingsvermogen hebben en makkelijk verbanden kunnen leggen.
Tips van Christiaan aan naastbetrokkenen
Blijf niet te lang rondlopen met iets dat dwars zit, zorg ook goed voor jezelf en zet je gedachten eens goed op een rij. Houd je eigen grenzen in de gaten, het moet niet zo zijn dat je er zelf onderdoor gaat. Bel mij gerust om je verhaal te doen bij een onafhankelijke persoon en voor vrijblijvend advies. Niets wordt vastgelegd in een dossier of een ander document.