Green Deal – Verduurzaming van de zorg krijgt prioriteit
Een schonere, groene wereld, dat is een wens die vaak geuit wordt in onze samenleving. Ook Riwis hecht grote waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoe mooi zou het zijn als we het milieu minder belasten en tegelijk geld besparen. Verduurzaming kan besparingen opleveren, zodat er uiteindelijk meer geld overblijft voor de zorg zelf. Daarnaast worden vanuit de overheid bepaalde eisen meegegeven op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Het thema “gezond makende leefomgeving en milieu” verbindt duurzaam met de core business van gezondheidszorg. Een gezonde leefomgeving leidt tot minder ziekten en minder zorgvragen. In dit bericht wil ik jullie informeren hoe Riwis zich inzet voor verduurzaming en wat haar doel is in 2019.
Green Deal
In juni 2017 heeft Riwis, samen met 9 andere zorginstellingen binnen Apeldoorn, het convenant Green Deal gesloten: “Nederland op weg naar duurzame zorg”. We werken hierin samen met de Omgevingsdienst Veluwe IJssel, Gemeente Apeldoorn en Milieuplatform Zorgsector om de zorg duurzamer te maken. Om de verduurzaming in de zorg te versnellen, is de Green Deal Zorg in het leven geroepen.
Tijdens het proces van verduurzaming van je organisatie wordt de milieuthermometer gebruikt. De milieuthermometer is een certificeringsinstrument om het niveau van duurzaam werken te meten. Twaalf thema’s van duurzame zorg worden gemeten in de thermometer waarin drie niveaus (brons, zilver en goud) behaald kunnen worden. Van voldoen aan de huidige wet- en regelgeving tot extra verduurzaming op verschillende vlakken binnen de thema’s.
Voor een zorginstelling kan de milieuthermometer een boost geven. Je weet wat je moet doen en het is een instrument om aan je directie te geven met uitzicht op een certificaat. Het is een kapstok om gestructureerd aan de gang te gaan en te kunnen communiceren dat je duurzamer bent. Daarbij is het belangrijk om te kijken welke onderdelen op onze organisatie van toepassing zijn en passen bij onze cliënten.
Locatie Tannhauserstraat
De eerste stappen m.b.t. afvalscheiding, afvalreducering, energiebesparing, duurzaam inkopen, milieuvriendelijker schoonmaken en duurzaam vervoer zijn de afgelopen periode gezet. Hierbij is de locatie Tannhauserstraat de voorloper. Voor heel Riwis geldt dat de bewustwording van ons eigen handelen en hierin aanpassingen willen doen een belangrijk doel is.
Tot en met zomer ligt vooral de focus op het verduurzamen van de verschillende ggz-locaties in Apeldoorn. Tevens is er een duurzaamheidsbeleid opgesteld waarbij Riwis haar doelstellingen op langere termijn heeft bepaald. Hierbij zijn ambities; maximaal gebruik duurzame materialen, minimaliseren energieverbruik, inzet duurzame energie, waterbesparende maatregelen en optimale afvalscheiding.
Wij streven ernaar om deze zomer ons bronzen certificaat te halen. Een externe auditor brengt een bezoek aan enkele locaties in Apeldoorn om te evalueren of Riwis aan de eisen van het bronzen certificaat voldoet. Dat wordt gedaan aan de hand van een checklist.
Na de zomer wordt verder gekeken naar een plan van aanpak tot verduurzaming van heel Riwis, dus ook voor de locaties buiten Apeldoorn. Hierbij maken we keuzes wat praktisch en financieel haalbaar is maar toch effectief bijdraagt aan verduurzaming.
Focus
De nadruk ligt de komende tijd op de volgende onderwerpen:
- Bewust omgaan met afval
Dat houdt in het op de juiste manier scheiden van afval, geen of in ieder geval zo min mogelijk eten verspillen en dergelijke. - Energiebesparing
Energiezuiniger leven kan mogelijk worden gemaakt door bijvoorbeeld: niet onnodig lampen te laten branden, de verwarming niet onnodig hoog te zetten, alleen de wasmachine te laten draaien wanneer deze vol is en door niet te lang te douchen. - Milieuvriendelijker schoonmaken
Onze eigen schoonmakers/huishoudelijke medewerkers kunnen gebruik maken van minder milieubelastende reinigingsmiddelen. Daarnaast is het de bedoeling dat zij doseersystemen hanteren om de hoeveelheid (van milieubelastende) schoonmaakmiddelen te beperken. En waar geen infectiepreventie of desinfectie vereist is, kunnen microvezeldoeken en water worden ingezet. Ook cliënten willen we voorlichten over hoe zij zelf hun woning/kamer op een milieuvriendelijker wijze kunnen schoonmaken (rekening houdend met hun mogelijk relatief lage bestedingsruimte). - Duurzaam vervoer
Hierbij kan gedacht worden aan de afweging van de auto versus het openbaar vervoer of de mogelijkheid tot het pakken van de fiets. Ook kijkt Riwis naar de inzet van haar eigen vervoersmiddelen voor personeel, om daarbij uitstoot te verminderen.
Tijdens een bijeenkomst van Green Deal heb ik recent enkele mooie duurzame initiatieven mogen zien , zoals Mobuur (openbaar vervoer in de buurt), Area055, campus Woudhuis. Dit sterkt mij in het vertrouwen dat we met elkaar op de goede weg zijn en inzet voor duurzaamheid mensen ook bindt in een positieve ontwikkeling. Het verschil kan ieder waarmaken met eenvoudige, praktische handelingen. Samen gaan we Riwis duurzamer maken!
– Erna ten Have-Weustenenk, Raad van bestuur Riwis Zorg & Welzijn