Riwis Zorg & Welzijn voorbereid op eventuele uitbraak virusinfectie
Riwis is voorbereid op een eventuele uitbraak van een virusinfectie, zoals het Coronavirus. Het hanteren van goede hygiëne blijft het belangrijkste dat we nu kunnen doen!
In december 2019 startte in China een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het is mogelijk dat dit virus in Nederland de kop gaat opsteken. Mocht het tot een uitbraak komen die ook ons werkgebied bereikt, dan is Riwis goed voorbereid. Ten eerste volgen we dan de landelijke richtlijnen van het RIVM, GGZ Nederland en Actiz en het beleid van de regionale GGD’s.
Daarnaast heeft Riwis een pandemie-protocol, dat direct gevolgd gaat worden. Het hanteren van goede hygiëne blijft het belangrijkste om te doen!
Maatregelen
De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van een virus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:
• Was uw handen regelmatig
• Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
• Gebruik papieren zakdoekjes
Bezoek van buiten
Bent u verkouden of grieperig? Of bent u in de afgelopen twee weken op vakantie geweest in een besmet gebied? Aan naastbetrokken zoals familie en vrienden die verkouden of grieperig zijn of terugkeren uit een regio waar het coronavirus heerst, verzoeken wij om voorlopig niet op bezoek te komen bij onze locaties. Wanneer u gezond bent en op visite wilt komen, dan vragen wij u direct naar de kamer of woning te gaan van diegene die u bezoekt. Bij vertrek vragen we u de kortste route naar buiten te nemen. Bedankt voor uw medewerking!
RIVM en GGD
Alle huisartsen zijn geïnformeerd door het RIVM en de GGD over de maatregelen die bij een besmetting genomen moeten worden om verspreiding te voorkomen. Zelf kunt u meer informatie vinden over het coronavirus en hoe hierbij te handelen op www.rivm.nl/coronavirus.
Meldplicht
Bij verdenking belt de huisarts/SO altijd direct de arts Infectieziektenbestrijding van de GGD. Deze is 24/7 hiervoor beschikbaar. De GGD zorgt voor diagnostiek en meldt direct de verdenking anoniem en conform de Wet publieke Gezondheid aan het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM. De GGD legt een huisbezoek af om diagnostiek te doen.