Ggz-medewerker Mariska zelf ook gebaat bij IRB-methode
Bij Riwis Zorg & Welzijn wordt de Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB) ingezet om cliënten te helpen bij het realiseren van toekomstwensen op het gebied van wonen, werken, leren, dagbesteding, vrije tijd en sociale contacten. In het afgelopen jaar zijn veel Riwis medewerkers geschoold in de IRB-methodiek. Mariska is één van deze medewerkers. Dat het ook een handige methode voor haarzelf is, bleek wel toen zij de IRB-methodiek inzette om voor zichzelf een aantal zaken te verduidelijken en een stap vooruit te zetten.
Mariska vertelt trots over hoe ze tot dit inzicht kwam en zichzelf hiermee heeft geholpen om een moeilijke tijd door te komen.
“In februari volgde ik de training IRB en ik heb het direct ook voor mezelf gebruikt om rust te creëren. Ik stelde mijn doel op: de komende jaren tevreden en gelukkig aan het werk zijn voor Riwis. Er waren allerlei elementen in mijn leven en werk die het werken erg moeilijk maakten. De bezetting binnen het team waar ik werk was lange tijd laag, waardoor de werkdruk hoger was. Daarnaast had ik te maken met moeilijke privé-omstandigheden”, vertelt Mariska.
“Door te onderzoeken wat of wie de steunpilaren zijn en wat de belemmerende factoren zijn, helpt het mij meteen de balans te bewaken. Ik kan mijn steunpilaren op tijd versterken en mijn belemmerende factoren tijdig signaleren en al eerder proberen te verlichten”.
“Er zit natuurlijk een hele theorie en systematiek achter, maar dit is zo simpel, dat het voor mij ongelooflijk werkt om de balans in mijn leven te bewaken. Laten we eerlijk zijn: Elk mens heeft wel eens extra belemmeringen in het leven waardoor bijvoorbeeld je werk niet meer leuk is of je even een extra steunpilaar nodig hebt. Ik gebruik mijn kennis van de IRB-methodiek om daar vorm aan te geven. Niet alleen onze cliënten hebben er zo iets aan, maar ook mijn collega’s, vrienden, ikzelf en iedereen die met een probleem rondloopt”.
“Het houdt het luchtig en inzichtelijk om hiermee bezig te zijn. Soms kun je wel dingen in je hoofd hebben, maar met dit systeem maak ik dingen overzichtelijk. Ik pak het ook als vrienden of collega’s van mij met een probleem zitten. Het helpt om te ordenen”.
Haar collega Nienke, coördinator van het project ‘Energiek en bevlogen aan het werk bij Riwis’, hoorde het verhaal van Mariska en was direct enthousiast. “Wat bijzonder dat een collega dit zo zelf heeft gebruikt en toegepast. Het is mooi dat de IRB-methodiek hierbij ondersteunt. Vanuit ‘Energiek en bevlogen aan het werk’ willen we medewerkers ondersteunen met elkaar het gesprek aan te gaan over de signalen die zij bij zichzelf en bij elkaar opmerken. Vervolgens denk je na over de invloed die je zelf hebt en wat je samen kan doen om energiek en bevlogen te werken”.