Waarom een dagstructuur zo belangrijk is
Een bijdrage vanuit het perspectief van een cliënt, ook lid van de cliëntenraad van Riwis Zorg & Welzijn. Het maakt duidelijk waarom een dagstructuur niet alleen voor voor de schrijver, maar ook voor anderen binnen de ggz en de vvt zo belangrijk is.
Dagbesteding en structuur is belangrijk voor zowel lichaam als geest.
Met structuur weet je lichaam wanneer het tijd is om te eten, om te toiletteren. Wanneer het bedtijd is en wanneer het weer tijd is om op te staan. Je geeft jezelf een stuk veiligheid, je weet wat je kan verwachten.
Je lichaam maakt melatonine aan, het kan lekker gaan slapen, waardoor je dag ook weer beter begint.
Wat ik voor mezelf merk is dat ik zonder dagbesteding echt snel afzak. Ik draai mijn dag/nacht ritme compleet om. Ik kom lastiger uit bed, ben moe en maak daarom ook slechtere keuzes. Ik heb meerdere malen ontbeten met frikandellen en chips. Ik voelde me erg chaotisch en niet meer lekker in mijn vel. Door de corona-crisis is mijn werk compleet omgegooid, veel veranderd en moet ik voornamelijk vanuit huis werken. Medebewoners die kunnen ook niet naar dagbesteding toe en lopen tegen hetzelfde probleem aan als ik. Ik heb ook veel meer last van mijn kwetsbaarheid. Ik pieker meer en heb meer drang om terug te vallen in oude patronen. Ik denk dat dat voor iedereen wel geldt, we hebben toch als bewoners en cliënten van Riwis een psychische kwetsbaarheid.
Denken in mogelijkheden in plaats van problemen: Wat is wel mogelijk?
Bij ons thuis volgen we veel gym workouts via YouTube, we wandelen veel en onderhouden op veilige afstand contact met elkaar. Het pret-pakket van riwis was ook zeer welkom. Ikzelf heb een schema gemaakt, wanneer ik opsta, wanneer ik ga eten en wanneer ik ga leren of werken. Dit heeft mij erg geholpen. Dit geeft mij toch een stukje houvast.
Bijdrage: Cliënt Riwis Zorg en Welzijn