De Naastbetrokkenenraad in coronatijd
Bianca ter Molen, lid van de Naastbetrokkenenraad van Riwis was onlangs weer op bezoek bij haar zus Marijke in de locatie Zevenhuizen, Tannhäuserstraat in Apeldoorn. Ondanks de lockdown kunnen deze bezoekjes gelukkig doorgaan, mits ieder zich aan de regels houdt, zoals mondkapje op in de gangen, formulier van bezoek invullen en afstand houden op anderhalve meter!
Als lid van de raad van naasten is het helaas niet mogelijk geweest om het afgelopen jaar daadwerkelijk vergaderingen te houden of bijeenkomsten/vergaderingen te bezoeken. Wat doet een naaste in de raad van naastbetrokkenen dan zoal? We zijn nu aangewezen op het bijwonen van digitale bijeenkomsten. Zo nam Bianca op 26 oktober deel aan een informatieavond van MIND over het thema Beschermd Thuis (31 deelnemers uit de regio). In 2015 werd Beschermd Wonen naar de gemeente gedecentraliseerd. Voor de periode 2016-2020 was een transformatieagenda opgesteld van Maatschappelijke Opvang Beschermd/ Wonen Oost-Veluwe. Dit wordt één beleidsveld. De regionale samenwerking wordt verbeterd en Beschermd Wonen heeft als doel een beweging terug naar de wijk voor GGZ cliënten. Kwaliteit en continuïteit moeten worden bewaakt en verbeterd.
Op 27 november 2020 nam Bianca deel aan een zoomthema bijeenkomst van MIND met als onderwerp: “Wat kan de inspectie gezondheidszorg en jeugd voor de cliëntenraden en de familie/naastenraden betekenen?” (ca. 19 deelnemers uit het hele land). Namens het Ministerie Gezondheid en Jeugd waren daar Aukjen Nieuwijk en Titia Zuidersma, inspecteurs, die een power point presentatie zouden houden, maar de techniek liet hun in de steek, waarop zij voor de vuist weg vertelden over hun werk. Hun baas is Minister Hugo de Jonge en hun plek is het stadskantoor te Utrecht. Maar zij komen uit heel Nederland en werken met 15 à 20 medewerkers. Zij toetsen onder andere op persoonsgerichte zorg en hoe deskundig de zorg is geregeld. Ook hebben zij contact met cliënten- en familieraden. Zij hebben drie regioteams (Noord-, Zuid-, Oost- en West- Nederland) en vellen hun eigen onafhankelijk oordeel. Kerntaak is kwaliteit en veiligheid op basis van vertrouwen. De kwaliteit van de zorg ligt te midden van het samenspel tussen de cliënt/patiënt en de verzorgers/behandelaars. De spreeksters vertelden dat zij in de loop der tijd meer aandachtsfunctionaris zijn geworden dan inspecteur, zonder de regels, wetten en normen of toetsingskaders, waarop zij moeten letten tijdens bezoeken te verwaarlozen uiteraard! Sinds kort besteedden zij ook aandacht aan de dingen die bij cliëntenraden wèl goed gingen naast alle klachten die in behandeling worden genomen. Hetgeen een positieve trend was!
In februari neemt Bianca deel aan een digitale gespreksbijeenkomst over de regiovisie op de Ouderenzorg binnen de regio Apeldoorn/Zutphen, die wordt gezien als een startpunt van route naar realisatie. Wat speelt er namelijk: in deze regio moet men zorg en dienstverlening in stand houden voor een sterk groeiend aantal oudere burgers, terwijl er steeds minder medewerkers zijn en er een tekort is aan geschikte woonzorg-capaciteit. Intussen maakt de raad van betrokken naasten zich nog steeds sterk voor de toepassing van de Begeleidingsdriehoek in de omgang met cliënten en begeleiders. Als naasten betrokken worden in de behandeling en begeleiding van die cliënten leidt dit vaak tot betere resultaten, dan wanneer dit achterwege blijft. Niemand kent immers de cliënt zo goed als diens naaste!
Handjes gezocht
Om het werk van de Naastbetrokkenenraad nog beter te kunnen doen, hebben we meer leden nodig. Heb je belangstelling om onze raad te komen versterken, neem dan contact met ons op via naastbetrokkenenraad@riwis.nl!
Bianca ter Molen
_____________________________________________________________________