Bert – De Film vertoont in Vue Apeldoorn
Op woensdag 26 juni is in Vue Apeldoorn de film Bert vertoond, het verhaal over de weg die voormalig Riwis-cliënt Bert heeft afgelegd om te komen waar hij nu is: een trotse man met een betaalde baan en een eigen woning. Mart Heitbrink, content strateeg bij Riwis Zorg en Welzijn, heeft de film gemaakt. Wat eerst bedoeld was als een fotoserie bij het verhaal van Bert werd uiteindelijk een mooie voorstelling met aansluitend panelgesprek met mensen uit de zaal.
Het is al wat later in de middag als iedereen plaats maakt in de zaal. Een drankje en een beker popcorn zorgen voor het echte bioscoopgevoel. De dagvoorzitter opent de middag en stelt de mensen voor die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het herstel van Bert. Duidelijk wordt dat een goede klik met de begeleiding en de medebewoners plus de kans krijgen om nieuwe ervaringen op te doen bij Tavaris heel belangrijk heel belangrijk zijn geweest voor Bert. Riwis heeft als slogan ‘Geloof in eigen kunnen”. Vanuit die gedachte werken begeleiders en cliënten.
De weg van Bert
De film geeft een goed beeld van de weg die Bert is gegaan. Een gestrand huwelijk, een faillissement, dakloos worden, en (mede) hierdoor een enorm gebrek aan zelfvertrouwen markeren het begin van de reis die Bert bij Riwis maakte. Vanuit een ogenschijnlijk uitzichtloze situatie kwam hij met de ondersteuning van zijn zus bij het WMO-loket terecht. Daar kwam een psychische hulpvraag bovendrijven waardoor de expertise en begeleiding van Riwis werd ingeschakeld. Bert kreeg een plek in een groepswoning en ging aan de slag bij Tavaris (leer en ontmoetingsplek). Met ondersteuning van zijn begeleiders ging werkte hij aan zijn doelen en er kwam steeds meer een opgaande lijn.
Bert werkte voorheen als huisschilder, had zijn eigen bedrijf. De verwachting was dat hij dat weer zou ambiëren maar door zijn ervaringen bij Tavaris koos hij een andere route. Hij werd chauffeur, haalde zijn taxi bevoegdheid en heeft nu een betaalde baan als taxichauffeur, een zelfverzekerde chauffeur en een zelfverzekerd man. Een prachtig herstel verhaal.
Panelgesprek
Na de film is een panelgesprek. Een als dobbelsteen gevormde microfoon wordt door de lucht gegooid. Zo kan de zaal ook meepraten. De voorzitter stelt het panel voor. Dit zijn Marco Heijmans, coördinator van Tavaris, Birgit Sporken, directeur van R92 (de organisatie die de IRB-methode waarmee Riwis werkt ontwikkelt en doceert). Joost Harkink, bestuurder van Riwis en John van Willigen, coördinerend begeleider van Riwis. Iedereen is onder de indruk van het verhaal van Bert. Een greep uit de reacties: “de herstelmethode waar Riwis mee werkt (IRB) kan een belangrijke bijdrage leveren om de opgaande lijn weer te vinden. Het geeft inzicht en structuur”. “Kansen krijgen en ook benutten”. Een reactie uit de zaal geeft aan dat een kans krijgen niet voor iedereen is weggelegd. Het lijkt soms een kwestie van ‘geluk’ hebben om de juiste hulp te krijgen. Er ontspint een discussie over wat goede maar ook betaalbare zorg is.
De Buurtcirkel
De Buurtcirkel is ook een onderdeel van het verhaal van Bert. Het is een laagdrempelige manier om met elkaar in je eigen buurt contact te komen en elkaar te ondersteunen. Bert was de allereerste deelnemer van De Buurtcirkel in Apeldoorn.
Tenslotte vertelt de zus van Bert dat zij het erg heeft gewaardeerd om ook meegenomen te worden in de begeleiding van Bert. Ze geeft aan hoe belangrijk het is voor naastbetrokkenen om onderdeel te zijn van het herstelproces.
Bert vertelt dat hij nooit verwacht heeft dat hij hier op deze manier zou staan. Hij vindt het een eer en is dankbaar voor alle hulp en kansen. Je hebt het zelf gedaan Bert. Met wat richting en steun heb je het pad naar herstel zelf gelopen!