Beschermd Thuis: Nieuwe vormen van zorg vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 verandert er het een en ander rond beschermd wonen in de regio Oost-Veluwe. Doel van de verandering: zoveel mogelijk mensen met een psychische kwetsbaarheid zelfstandig laten wonen met passende ondersteuning dichtbij huis.
De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde en Voorst werken nauw samen om mensen met een psychische kwetsbaarheid te ondersteunen. Vanaf 1 januari 2025 wordt een belangrijke stap gezet in het versterken van de zelfredzaamheid van deze groep. Het doel is om zoveel mogelijk mensen met een psychische kwetsbaarheid in hun eigen woning te laten wonen, in plaats van in een instelling. Dit sluit aan bij de visie van ‘Beschermd Thuis’, waar de nadruk ligt op zelfstandig wonen, met passende ondersteuning dichtbij.
Zorgindicaties veranderen
De huidige zorgindicaties voor beschermd wonen zullen, zodra een nieuwe beoordeling aan de orde is, veranderen. Voor sommige mensen betekent dit dat de zorg anders wordt georganiseerd. Er zijn nieuwe zorgvormen die beter aansluiten bij de behoefte om zelfstandig te blijven wonen, met de nodige ondersteuning in de buurt.
Wat houdt de verandering in?
Het huidige model voor beschermd wonen maakt plaats voor twee nieuwe zorgvormen:
- Herstelgericht Verblijf
Voor mensen die intensieve ondersteuning nodig hebben. Zij wonen op een locatie waar 24/7 begeleiding beschikbaar is. Het doel is hun herstel te bevorderen, zodat zij uiteindelijk weer zelfstandig kunnen wonen.
- Integraal Hersteltraject
Voor mensen die zelfstandig wonen, maar ondersteuning nodig hebben in hun eigen omgeving. Er is 24/7 begeleiding bereikbaar. Als zelfstandig wonen tijdelijk niet lukt, kunnen zij gebruik maken van een ‘terugvalvoorziening’, een rustige plek om op adem te komen voordat zij weer naar huis terugkeren.
Wat betekent dit concreet voor Riwis en de clienten?
- Indicaties Wmo Beschermd Wonen veranderen
Vanaf 1 januari 2025 worden alle indicaties voor beschermd wonen (perspectief en intensief) omgezet naar de indicatie ‘Herstelgericht Verblijf’. Dit proces is nu al gestart bij cliënten met een aflopende indicatie. Voor cliënten die overgaan naar deze nieuwe indicatie verandert er in eerste instantie niets aan de geboden zorg.
- Beschermd Thuis
Bij cliënten met de indicatie Herstelgericht Verblijf bespreekt de Wmo-consulent tijdens het keukentafelgesprek de mogelijkheden om zelfstandig in de wijk te wonen. Beschermd wonen wordt vanaf 2025 beschouwd als een tijdelijke oplossing. De indicatie wordt daarom voor een korte periode toegekend, met het oog op een toekomst waarin zelfstandig wonen mogelijk is.
Waarom deze verandering?
De nieuwe aanpak sluit aan bij de visie van ‘Beschermd Thuis’: mensen met een psychische kwetsbaarheid ondersteunen om zoveel mogelijk zelfstandig te wonen en actief deel te nemen aan de maatschappij. Dankzij de nieuwe zorgvormen wordt maatwerk geleverd, met altijd een vangnet als dat nodig is.
Een zorgvuldige voorbereiding
De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde en Voorst werken samen met woningcorporaties en zorgorganisaties aan een soepele overgang. Nieuwe afspraken zorgen ervoor dat de ondersteuning aansluit bij de behoeften van inwoners en de kwaliteit van zorg gewaarborgd blijft.