Column: Maurits aan het woord – Woonbegeleiders zijn te bescheiden
Dagelijks biedt Riwis zorg en begeleiding aan honderden cliënten. Dat doen we professioneel op de manier die ons het beste lijkt. Tegelijk is en blijft het belangrijk dat cliënten hierover meedenken en meepraten. Maurits Niers, cliënt bij Riwis en al jarenlang lid van de cliëntenraad schrijft erover in zijn columns. Deze keer over vertelt hij waarom hij vindt dat begeleiders bij Riwis veel te bescheiden zijn.
Ik heb veel rondgelopen in de zorg en mijn conclusie is dat woonbegeleiders wel eens wat trotser mogen zijn op zichzelf. Ze zijn te bescheiden. Vaak kijken ze op tegen andere mensen in de zorg, maar het werk van begeleiders is belangrijk voor ons als cliënten. Als je het ziekenhuis in gaat met een gebroken been, dan sta je na een dag weer opgelapt buiten en dan moet je jezelf maar redden. Het werk van de verpleegkundigen en dokters is dan klaar. Woonbegeleiders zorgen ervoor dat je langere tijd stabiel kunt leven en iets opbouwt als dat kan.
Woonbegeleider zijn is echt iets waar je competenties voor moet hebben. Je moet met mensen om kunnen gaan. Dat is heel anders dan in een gewoon ziekenhuis. Ik heb wel eens gehoord van een paar woonbegeleiders, die zichzelf vergeleken met verpleegkundigen en dan zeiden: “ik heb veel minder opleiding gehad, dan zij”. Maar dan zeg ik: “Nee. Jij doet juist heel bijzonder werk. Omdat je met moeilijke mensen om kunt gaan dag in dag uit. Ik vind dat ze zichzelf hierin echt te kort doen”.
Ze zijn te bescheiden. Het omgaan met moeilijke mensen is niet zo makkelijk. Daar moet je ook tegen kunnen. Het geheim van een goede begeleider is dat ze vaak niet zien dat ze een goede begeleider zijn. Er is een echte klik met de cliënten. Dat is ook zo belangrijk. Goede begeleiders staan niet boven de cliënten, maar er echt naast. Ze laten cliënten vallen als het even nodig is, maar helpen dan ook weer bij het opstaan. Soms heb je als cliënt ook even een tik nodig. Maar een goede begeleider staat er dan ook weer als je diep zit als cliënt. Dat is een goede hulpverlener.
Ik heb zelf gelukkig altijd goede begeleiders gehad. Wel eens begeleiders met wie ik geen klik had, maar die technisch wel heel goed waren. Als je geen klik hebt, dan is het moeilijk om een relatie op te bouwen, maar het kan wel. Dan moet je kijken naar hoe iemand is professioneel gezien. Geeft hij of zij de juiste adviezen.
Die klik is belangrijk. Dat betekent dat je écht contact maakt. Dat er ruimte is om foutjes te maken. Dat je een grapje kunt maken. Het is moeilijk uit te leggen. Maar de meesten hebben dit wel. Ook dat is een kwaliteit. Je kunt daarom niet vaak genoeg zeggen. Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar weet dat jij als begeleider belangrijk bent voor mij en voor al die anderen en daarom mag je trots zijn op je werk!