De zorg: Contact met mensen
Uit twee totaal verschillende achtergronden maakten Erna en Shanice begin dit jaar een stap naar de zorg, naar Riwis Zorg & Welzijn. Een carrièreswitch kun je wel zeggen. “Het leuke aan de zorg is dat je er veel voor terugkrijgt. Contact met mensen geeft ons energie.” Inmiddels zitten zij zo goed op hun plek dat ze beiden gaan starten aan de BBL opleiding Verzorgende IG.
Een stap naar de zorg
Shanice
Na een tijdje in de horeca en bij de servicedesk van een incassobureau gewerkt te hebben moest Shanice door de coronacrisis op zoek naar een nieuwe baan. “Ik kwam een vacature van Riwis tegen voor vakantiekrachten. Er stond dat je ook mocht reageren als je geen ervaring in de zorg hebt”. Ze reageerde en kon direct op gesprek komen. Daar kreeg ze de mogelijkheid om in de zorg aan de slag te gaan en indien het beide kanten zou bevallen er ook in door te groeien. Met hulp van Riwis.
Ze is enorm blij met de stap die ze maakte. “Ik had de zorg altijd in mijn hoofd en dit was mijn kans. Ik houd er van om actief te zijn en je bent hier lekker in de weer. Het verschil met een kantoorbaan is dat je niet stil zit en dat je lekker in contact bent met mensen.”
“Het is fijn om even een praatje te maken met de cliënten. Er is niet altijd tijd voor, maar je vindt wel een manier om het te combineren met je werkzaamheden. Dan ben je bezig en dan kun je ook lekker kletsen. Je merkt dat de cliënten het contact waarderen, zeker tijdens de coronacrisis.”
Erna
Voor Erna is het contact in haar werk echt een nieuwe dimensie. “Ik merk wel dat ik werken met mensen echt heb gemist. Daar kwam ik achteraf, hier, pas achter.“
Contact maken met mensen is zwaar gaan wegen voor Erna, die jaren als administratief medewerker heeft gewerkt. “Cijfertjes werden steeds minder boeiend. Dus ik zocht wat anders.” Een vacature als huiskamerbegeleider bij Beekwal kwam langs in haar zoektocht naar iets anders. “Is dat dan wat? Het is in ieder geval zinvol, zinvoller dan de cijfertjes. Na twee weken wist ik al, ik wil mij hier in de zorg door ontwikkelen. Die mogelijkheid wordt mij nu geboden.”
Achteraf had Erna dit al eerder willen doen. “Het werk in administratie deed me niets meer. Ik doe het echt voor de cliënten”.
Werken met dementie
Beiden kijken er naar uit om meer te leren en meer te mogen doen. Ze hebben zin om te leren over verschillende vormen van dementie. Hoe ga je daar mee om? Veel mensen op hun locatie hebben een lichte vorm van dementie, maar sommige bewoners zijn meer aangetast door de ingrijpende ziekte. Dat maakt hun werk uitdagend.
Zo gebeurde het dat een van de bewoners onrustig werd, omdat ze dacht dat ze opgesloten was. Andere bewoners reageren daar weer op en worden ook onrustig. Daar wilde Erna wat aan doen.
Erna: “Mevrouw wat is er aan de hand?” “Op het moment dat ik er uit wil, sluiten ze me op.” Ze mag niet alleen naar buiten. Ze zegt, “hoe kan dat nou dat ik alleen naar buiten kan als jij er bij bent?” Bewoners met dementie gaan altijd begeleid naar buiten toe, niet alleen. Erna gaat mee in haar belevingswereld. Waarschijnlijk had deze mevrouw daarom het gevoel opgesloten te zijn.
“Loop maar door de deur heen, maak een klein rondje en daarna weer terug lopen. Zei ik tegen haar Toen ze eenmaal weer terug was, was ze weer rustig. Daardoor krijg je toch echt wel het gevoel van Yes! Het is fijn dat je het kunt oplossen en dat iedereen zich beter voelt.”
“Je kunt van waarde zijn voor de mensen die hier wonen. Ik wil dat ze een leuke tijd hebben. De tijd die ze nog hebben.”
Weer naar school
Het is best een verbintenis. Een opleiding doen naast je baan die ook nog eens twee jaar duurt. Maar door iets te doen kom je er achter of je iets leuk vindt. “Door te doen ontdekten we dat we dit werk voor de lange termijn willen blijven doen”. Erna en Shanice starten daarom binnenkort allebei met de BBL opleiding Verzorgende IG via Aventus.