Een begeleider met cliëntervaring biedt cliënt meerwaarde
Binnen Riwis Zorg & Welzijn werken mensen met cliëntervaring in verschillende functies. Zo ontvangt Nadja ondersteuning van begeleider Adelie die cliëntervaring en ervaringskennis heeft. Adelie heeft geen specifieke opleiding hierin gevolgd, maar kan vanuit haar eigen cliëntervaring wel goed aansluiten bij verhalen van anderen en cliënten zo ondersteunen. Nadja vertelde aan ons over hoe zij dit ervaart en wat de meerwaarde is om ondersteuning te krijgen van iemand met ervaringskennis.
De kennismaking
Ongeveer vier jaar geleden kwamen Nadja en woonbegeleider Adelie met elkaar in contact. Toen Nadja in 2014 bij Riwis Zorg & Welzijn kwam wonen in een beschermde woonvorm in Eerbeek, had ze eerst nog een tijdje een andere woonbegeleider. Adelie kwam het jaar daarop als woonbegeleider bij Riwis Zorg & Welzijn werken en werd vervolgens de vaste begeleider van Nadja. Adelie geeft aan dat Nadja zeker in het begin geen makkelijke dame was, maar juist omdat zij zelf veel heeft meegemaakt en de ervaringskennis bezit, dacht Adelie de ondersteuning te kunnen bieden die Nadja nodig had. Nadja woont sinds een aantal jaren op zichzelf en ontvangt nu ambulante begeleiding van Adelie.
Eerste indruk
Nadja: “Ik voelde meteen dat Adelie ook het één en ander had meegemaakt. Wanneer ik iets vertel, dan heeft zij aan een half woord genoeg om te snappen wat ik bedoel. Ik hoef niet alles uit te leggen. Soms weet zij mijn gevoel nog beter te benoemen, dan ikzelf. Zij begrijpt mij daadwerkelijk en weet ook echt hoe bepaalde situaties voelen. We spreken dezelfde taal. Het klikt.” Op vele vlakken deelt Adelie vergelijkbare ervaringen. Zo zijn Adelie en Nadja beiden alleenstaande moeder en uit eigen ervaring kent Adelie een aantal hulpinstanties waar Nadja momenteel ook mee te maken heeft. Adelie is daarin ook open naar Nadja, zonder in details te treden vanuit professie. Het delen van ervaringskennis dient altijd als doel te hebben dat het bijdraagt aan het herstel van de cliënt. Adelie: “Nadja mag mij alles vragen. Ik bepaal zelf wat ik wel en niet over mijn eigen ervaring wil zeggen, hoewel ik mij nooit bezwaard heb gevoeld om aan Nadja iets over mijzelf te vertellen. Omdat ik de rol van begeleider heb, vraagt zij ook niet regelrecht naar mijn levensverhaal.”
Open en eerlijk durven zijn
Nadja benadrukt vooral dat zij baat heeft bij de begeleiding van iemand zoals Adelie met cliëntervaring en ervaringskennis, omdat ze daar echt eerlijk tegen durft te zijn. Het voelt vertrouwd. Nadja: “Adelie heeft het gelijk door als ik niet eerlijk ben. Die kan dwars door mij heen kijken. Daarnaast is het enorm vermoeiend om allerlei leugens te onthouden om geloofwaardig te willen overkomen. Dat heb ik door de jaren ook zeker geleerd. Bovendien wil ik naar mijzelf ook eerlijk zijn.”
Ook vind Adelie het geen probleem als Nadja haar verhaal kwijt wil en ‘Whatsapp’ inzet om het van zich af te schrijven. Het is niet eens zozeer dat ze meteen moet antwoorden, het gaat er meer om dat Nadja het van zich af kan schrijven, dat ze het bij iemand kwijt kan. Met regelmaat wordt er dan ook gelachen. Nadja: “Soms mag het wel even wat minder zwaar zijn. Zo kunnen we op zijn tijd om dezelfde dingen lachen. Dat helpt om te relativeren.”
Wat ‘Geloof ik eigen kunnen’ voor Nadja betekent
Nadja: ”Geloven in mezelf doe ik nog niet helemaal, hoewel ik wel weet dat ik het kan. Zonder Adelie en twee van mijn beste vrienden was het mij niet gelukt om uit een diep dal te klimmen. Ik ben nog herstellend, maar stap voor stap kom ik weer vooruit. Ik moest ook echt leren om eerlijk te zijn en mij open te stellen. Niet alleen naar anderen, maar ook naar mezelf. Ik vind het fijn om af en toe ook van Adelie te horen ‘Het komt allemaal wel goed’ en dat ze dit dan ook echt meent. Dat geeft mij vertrouwen. Naast Adelie heb ik ook wel een vaste coördinerende begeleider. Maar omdat ik zoveel steun aan Adelie heb en vorderingen maak, komt zij minder vaak bij mij langs.
Overigens zou ik het erg mooi vinden als ik zelf over een aantal jaren anderen kan helpen bij hun herstel en dat ik mijn cliëntervaring kan inzetten om anderen te ondersteunen.”