GGZ-cliënten tevreden over begeleiding van Riwis
In het voorjaar is een cliëntenonderzoek gehouden onder de Riwis GGZ-cliënten. Iets meer dan 70% geeft aan zeer tevreden te zijn over de begeleiding van Riwis, hun eigen regie, het dagelijks leven en hun zorgleefplan.
90% zou Riwis aanbevelen als zorgaanbieder bij anderen.
Onderzoek onder 1000 cliënten
Het onderzoek is uitgevoerd door Bureau Apeldoorn. Riwis Zorg & Welzijn wilde graag weten hoe tevreden haar cliënten zijn. Per post is de vragenlijst naar ongeveer 1000 GGZ-cliënten verstuurd. 313 hiervan hebben de moeite genomen om de ingevulde vragenlijsten terug te sturen. In vergelijking met andere jaren is dit een hoge respons. Wellicht komt dit door de samenwerking met de cliëntenraad die geholpen heeft om de vragen op te stellen.
Er is onderzoek gedaan op vier punten, te weten: eigen regie, dagelijks leven, mijn plan en begeleiding.
Tevredenheid met aandachtspunten
Iets meer dan 70% van de cliënten geeft aan zeer tevreden te zijn over de begeleiding van Riwis, hun eigen regie, het dagelijks leven en hun zorgleefplan. Over het inzien van hun eigen dossier of het gebruik maken van het cliëntenportaal gaf men aan niet voldoende inzage te hebben of hiermee niet bekend te zijn.
Een meerderheid geeft aan het niet prettig te vinden als Riwis verder inzet op digitalisering. Een kleine meerderheid vindt dat men niet op elk moment van de dag bij hun begeleiding terecht kan. De mensen die ambulante begeleiding krijgen zijn meer tevreden over de bereikbaarheid van hun begeleiders dan zij die beschermd wonen.
Ambulante cliënten tevredener
Over het algemeen zijn personen die ambulante begeleiding krijgen positiever op alle vier de punten van het onderzoek in vergelijking met cliënten die beschermd wonen. Bureau Apeldoorn denkt dat dit komt omdat cliënten met ambulante begeleiding gewend zijn aan meer zelfstandigheid. De meerderheid van de respondenten vindt het contact met hun begeleider prettig en professioneel. 90% van de respondenten zou Riwis aanbevelen als zorgaanbieder bij anderen.
Waarom nu pas naar buiten?
Het onderzoek is gehouden in februari/maart 2017. De vraag waarom we de resultaten nu pas delen is een hele logische. Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is nog onderzocht of Bureau Apeldoorn een ‘rapportcijfer’ aan het onderzoek kan hangen en ten tweede is het document helaas vertraagd op de MT-tafel terecht gekomen door wisseling van de wacht in GGZ-leiding.
Over Bureau Apeldoorn
Onderzoeksbureau Bureau Apeldoorn is een leerwerkvoorziening van Riwis. Zij voert onafhankelijke onderzoeken uit op het gebied van zorg. De onderzoekers zijn allemaal ervaringsdeskundigen.