Hoe herken je nepmails?
Het gebeurt steeds vaker, fraudeurs die nepmails versturen ook wel phishing genoemd. Vrijwel iedereen die mailt, appt of sms’t heeft hier helaas regelmatig mee te maken. En zelfs als je niet ‘online’ bent, kan het nog gebeuren, bijvoorbeeld met behulp van de oude bekende ‘babbeltruc’ aan de voordeur. Daarom in dit blog een paar tips om (online) phishing te herkennen en te voorkomen.
Wat is phishing?
Phishing is een vorm van oplichting. Eén van de bekendste manieren is die waarbij mensen naar een kopie van een website worden gelokt. Hier vullen ze nietsvermoedend hun login- en/of betaalgegevens in. De oplichter krijgt zo hun inloggegevens en/of –betaalgegevens in handen, met alle gevolgen van dien. Bijvoorbeeld identiteitsfraude, het overschrijven van (grote) bedragen van de bankrekening.
Op veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk (website van de Rijksoverheid) lees je tips om nepmails te herkennen. Bijvoorbeeld dat je wordt gevraagd om met haast geld over te maken.
Wat moet je doen als je een nepmail ontvangt?
Twijfel je over een mail? Zoek de mail op internet op of kijk op fraudehelpdesk.nl/actueel/valse-emails/. Klik nooit op de link(s) en vul geen logingegevens in. Wil je de organisatie of het bedrijf toch online bezoeken? Google de naam van de organisatie en ga vanuit de zoekresultaten van Google naar de website van dat bedrijf.
Heb je het vermoeden dat je een phishingmail hebt ontvangen? Verwijder de mail dan direct!
Hoe kan ik phishing voorkomen?
Op veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk vind je tips om phishing te voorkomen. Krijg je bijvoorbeeld een betaalverzoek, via mail of app? Bel dan bij twijfel altijd om te vragen of het klopt. Ook bij interne mails met facturen is het goed om even telefonisch te checken of de betreffende factuur daadwerkelijk betaald moet worden.
Wat als je er per ongeluk bent ingetrapt?
Heb je alleen op de link(s) geklikt? Je gegevens zijn waarschijnlijk niet achterhaald. Heb je je gegevens ingevuld? Wijzig dan direct het wachtwoord van het account dat je op de phishingwebsite hebt ingevuld. Gebruik je het wachtwoord voor andere accounts? Wijzig dan ook daarvan het wachtwoord. Het is sowieso beter en veiliger om niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts te gebruiken.
Leesvoer
Nog meer tips over veilig internetten vind je bijvoorbeeld op deze websites: