In gesprek met begeleidster en ondersteuner ontmoetingsplekken Patty
Patty werkt bijna twintig jaar in de geestelijke gezondheidszorg. Vanuit Riwis Zorg & Welzijn is ze nu zo’n zes uur per week inzetbaar als flexibele woonbegeleidster op diverse locaties in Apeldoorn en werkt ze achttien uur per week op ontmoetingsplekken. Met veel enthousiasme vertelt ze hoe ze in de geestelijke gezondheidszorg terecht is gekomen en over haar ervaring in het werk.
Eerst heel wat anders gedaan
“Eigenlijk ben ik op vrij late leeftijd in de zorgsector terechtgekomen. Ik behaalde begin jaren ‘80 mijn diploma Toerisme, maar destijds was er in die sector geen werk te vinden. Er volgde toen een baan als archivaris bij TNO. Dit heb ik elf jaar gedaan, totdat door digitalisering mijn functie kwam te vervallen. Daarna heb ik nog wat baantjes als telefoniste/receptioniste gehad.”
De aanleiding naar sociaal werk
“Het werken met en het helpen van mensen trok mij altijd al aan. Ik hielp regelmatig met plezier mee op de basisschool van mijn drie kinderen en deed vrijwilligerswerk bij de honk-/softbalclub. Op mijn 39ste ben ik de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) gaan doen. Tijdens een banenmarkt maakte ik via enthousiaste medewerker kennis met de RIBW Oost-Veluwe (tegenwoordig Riwis Zorg & Welzijn). Later deed ik een open sollicitatie en daarop volgde mijn eerste baan in de geestelijke gezondheidszorg.”
Een roerige start
“In 2001 begon ik als woonbegeleidster in de algemene psychiatrie en als woonbegeleidster in beschermd wonen voor mensen met het syndroom van Korsakov. Ik weet nog van die tijd, dat een keer een cliënt mijn grens heeft opgezocht. Hij klopte nog om 22.45 uur bij mij aan. Tot laat in de avond had ik van alles in orde gemaakt en zelfs een crisisopname geregeld. Ik deed dit met alle liefde, maar later bleek – toen hij met veel bombarie de confrontatie opzocht – dat hij het eigenlijk allemaal niet wilde. Toen liep bij mij de frustratie hoog op, maar ik ben in mijn woorden beleefd gebleven. Achteraf was het een hele leerzame ervaring.”
Overstap naar flexibel inzetbare begeleider en ondersteuner op ontmoetingsplekken
“Na vijf jaar in Vaassen te hebben gewerkt, ben ik voor 24 uur per week in Apeldoorn als woonbegeleidster en ambulante begeleidster voor cliënten met psychische problemen aan de slag gegaan. Sinds een jaar werk ik zes uur per week als flexibel inzetbare begeleidster en achttien uur als ondersteuner bij ontmoetingsplekken. Daar komen mensen met een verstandelijke beperking of een psychische achtergrond naar toe, maar ook mensen uit de buurt.”
Elke dag is anders
“Ik heb ervoor gekozen om als flexibele woonbegeleider te werken, omdat ik flexibiliteit in mijn werk erg prettig vind. Ik heb geen vaste werktijden in de flexibele schil, dus ik kan mijn week indelen zoals mij dat het beste schikt. Ook is het erg afwisselend; ik kom op verschillende locaties, heb te maken met cliënten met uiteenlopende achtergronden en verschillende leeftijden en werk samen in verschillende teams. Als je als woonbegeleider in de ggz net komt kijken, kan dit ook een mooie manier zijn om je te oriënteren om vervolgens door te groeien binnen het vakgebied.”