Industrieterrein Apeldoorn Zuid wordt groener en duurzamer dankzij unieke samenwerking
Van netwerk naar duurzame samenwerking met sociale impact
Riwis Zorg & Welzijn/ Tavaris, Draisma Bouw en van Gerrevink Recycling bundelen de krachten in een unieke samenwerking met de Woodwall, een nieuw duurzaam product dat geproduceerd wordt door mensen met een afstand op de arbeidsmarkt. Wat begon als een toevallige ontmoeting tijdens een netwerkbijeenkomst van ondernemers, is nu een volwaardige samenwerking. Tijdens een ontspannen gesprek in de werkplaats van Tavaris Techniek vertellen Marc van Gerrevink (van Gerrevink BV), Kees van Buuren (Draisma Bouw) en Joost Harkink (Riwis Zorg & Welzijn / Tavaris) over het project de Woodwall, circulariteit, verduurzaming en ondernemen met social impact.
De Woodwall
“Bij ons bedrijf van Gerrevink BV in Apeldoorn Zuid hebben wij een erfafscheiding, die er gewoon niet uitziet”, vertelt Marc van Gerrevink. “Ik kwam hierover met Kees in gesprek of we dat niet eens konden verfraaien. Daaruit ontstond het idee om hier afvalhout voor te gebruiken. Bij van Gerrevink BV verwerken we veel hout zoals oude pallets, stukjes zaaghout en parket. Dat wordt normaal verwerkt tot spaanplaat of verbrand als biomassa, maar het zou mooi zijn om dat stuk hout van goede kwaliteit toch weer een functie te geven. Het liefst in een prefab-systeem zodat een sociale onderneming het kan uitvoeren”.
“Met dat idee zijn we naar Conceptlab, een onderdeel van Hogeschool Windesheim, gegaan. Een groep studenten is aan de slag gegaan en heeft, nauitvoerig onderzoek, een ontwerp gemaakt voor een paneel dat gebruikt kan worden om op gevels te monteren. Vervolgens hebben de studenten een Ikea boekje opgeleverd waarin op een eenvoudige manier wordt uitgelegd hoe de panelen moeten worden gemaakt. Hiermee wordt het ontwerp praktisch uitvoerbaar en kan het product makkelijk in elkaar worden gezet door de deelnemers van Tavaris. Zo is het concept voor de Woodwall ontstaan”, aldus Marc.
Social impact
Voor de productie van de Woodwall panelen zochten van Gerrevink en Draisma een organisatie die mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt verder helpt. Kees van Buuren van Draisma Bouw vertelt hierover: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen een kans krijgt. We beschouwen iedereen gelijkwaardig en behandelen mensen ook zo. Iedereen moet zo een kans krijgen om te komen tot een volwaardige arbeidsplek. De een kan makkelijker zelfstandig werk doen dan de ander, maar bij onze bedrijven is er ruimte voor mensen die net iets meer begeleiding nodig hebben.
“Ik kwam Joost (bestuurder van Riwis Zorg & Welzijn) tegen op een bijeenkomst van het strategisch netwerk Apeldoorn. Toen Joost me vertelde over Tavaris, de dagbesteding van Riwis Zorg & Welzijn, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt, ging bij mij een lampje branden en heb ik Joost ook aan Marc voorgesteld. Dat was het begin van de samenwerking waarbij Tavaris dus de uitvoering van de panelen ter hand kon nemen.
“Zo’n kennismaking bij een netwerkbijeenkomst van de gemeente was eigenlijk precies waar het ook voor bedoeld is”, vertelt Joost Harkink. “Publiek en privaat komen zo bij elkaar en dat is heel mooi. Als zorgorganisatie hebben wij als doel om onze deelnemers zo gewoon mogelijk te laten meedoen. Met projecten als de Woodwall krijgen mensen weer zelfvertrouwen. Ze groeien en kunnen weer een stap maken”.
“Bij Tavaris werken mensen die met een beetje begeleiding prachtige dingen maken. Het is echt vakwerk. Voor een deel doen ze dat in opdracht van andere bedrijven of organisaties en daarnaast maken ze vrij werk, dat ze weer verkopen. Wat Marco (coördinator bij Tavaris en van dit project) altijd zegt, als ze maar een beetje tijd hebben en de druk maar niet te hoog wordt, dan kunnen we heel mooi werk leveren. Onze mensen hebben meer tijd nodig om te wennen aan de nieuwe stappen. Dat is een belangrijk element. Als je dat kan inbouwen met de juiste begeleiding, dan kunnen mensen soms zelfs de stap naar betaald werk maken. En dat is ons grootste doel. Bij Riwis willen we mensen zoveel mogelijk kunnen laten doorstromen naar een zo zelfstandig mogelijk leven. Want die zelfstandigheid is uiteindelijk wat mensen het liefst willen. Meedoen. Voor jezelf zorgen, autonoom zijn, iets doen waar je trots op kan zijn. Dat is wat je op deze manier bereikt.
Duurzaam Apeldoorn-Zuid
Het project van de Woodwall draagt ook bij aan een groener bedrijventerrein Zuid. Kees van Buuren is ook bestuurslid van de Bedrijvenkring Apeldoorn (BKA). “Marc en ik maken deel uit van de werkgroep ‘bedrijventerrein zuid’. Daarin hebben we samen met de gemeente het initiatief genomen om het bedrijventerrein te gaan vergroenen. De gemeente investeert daar in en wil ook graag dat zoveel mogelijk bedrijven op het terrein mee gaan doen door ook hun panden en percelen te gaan vergroenen. Daar hebben we een mooie subsidie voor gekregen van de provincie Gelderland. Met dit geld gaan wij collega ondernemers op het bedrijventerrein helpen met het vergroenen en verduurzamen van hun panden door hen een subsidie van 25% van de investering te geven. Dat kan bijvoorbeeld door een parkeerplaats te voorzien van grasklinkers in plaats van een gesloten verharding. In het Woodwall project gaan we groene elementen toevoegen van inheemse plantsoorten om de biodiversiteit een extra stimulans te geven. Samen met de stadsecoloog van de gemeente Apeldoorn kijken we naar alle mogelijkheden om een groen, duurzaam en toekomstbestendig bedrijventerrein te realiseren in Apeldoorn Zuid.
Over de toekomst
Marc van Gerrevink: “Wat mij is opgevallen is het vakmanschap bij Tavaris. Dit project is wat mij betreft heel succesvol verlopen. Wat ik mooi vind aan de samenwerking met Tavaris en Riwis is dat het gewoon gebeurt. Ik heb de afgelopen jaren met een aantal sociale projecten kennisgemaakt waarbij het helaas bij praten en goeie intenties is gebleven. Hier gebeurt echt even wat. Daarvoor moeten we ook de complimenten maken aan Marco Heijmanns, die het bij Tavaris heeft opgepakt en de kar heeft getrokken. Het resultaat is dat er nu de eerste panelen hangen. Als dat goed werkt gaan we de hele muur als testcase afmaken. Dan kunnen we kijken hoe technisch solide het is. Een volgende stap zou dan kunnen zijn om het ook op gebouwen toe te passen.
“Het zou mooi zijn wanneer dit een vervolg kan krijgen vervolgt Marc; Draisma en van Gerrevink vullen elkaar harstikke goed aan. “Juist vanuit de cultuur van onze familiebedrijven zit het er om iedereen mee te laten doen in de samenleving”, vult Kees aan. “Dat kunnen we op deze manier fantastisch doen”. Joost: “Zo wil je dat het gaat. Van een netwerkbijeenkomst, waar je elkaar tegenkomt naar een mooie samenwerking. Het gaat niet vanzelf. Je moet het wel goed organiseren. Dan komt er een plan waar je een paar keer met elkaar goed over na gaat denken en dan ga je aan de slag. Eigenlijk is het relatief snel gegaan. Een samenwerking om trots op te zijn”.