Informatieve en zinvolle thema-avond Naastbetrokkenenraad
Dat zijn de woorden die we verbinden aan de thema-avond van de naastbetrokkenenavond die donderdag 5 april plaatsvond. De opkomst was goed en de betrokkenheid van naastbetrokkenen, cliënten en medewerkers groot. Zoals één van de bezoekers opmerkte: “Dit was de meest zinvolle avond in de afgelopen jaren!”
Een betere opsteker kan de Naastbetrokkenenraad (Nbr) niet krijgen. Het geheim lag besloten in de combinatie van informatie, het delen van ervaringen aan de hand van stellingen en het meenemen van verbeteringen.
Huidige ontwikkelingen zorg merkbaar voor cliënten en naastbetrokkenen
Erna ten Have, bestuurder van Riwis, informeerde de aanwezigen over de belangrijkste ontwikkelingen binnen de zorg die direct merkbaar zijn voor de cliënten en naastbetrokkenen: een tekort aan juist opgeleide medewerkers als gevolg van een krapte op de arbeidsmarkt, het langer thuis wonen, meer kortdurende trajectbegeleiding, meer samenwerking met behandelaren en de ontwikkeling van kleine studio’s als zelfstandige woonvoorziening voor cliënten. Daarbij riep zij naastbetrokkenen op meer betrokken te zijn bij de zorg van hun naasten. Bijvoorbeeld door hun plek bij het bespreken van zorgplannen op te eisen, gezamenlijk activiteiten te ontplooien en samen met cliënten op te trekken om na de interventie ondersteuning te kunnen blijven bieden. Riwis zal zich richten op het versterken van de begeleidingsdriehoek en meer en open communicatie, zoals berichten delen via de gezamenlijkde nieuwsbrief Bij Riwis.
Stellingen
Er werd deze avond gesproken en gediscussieerd in kleine groepen met een gemixte samenstelling over de werking van de begeleidingsdriehoek; de interactie tussen de cliënt, begeleider en naaste. Aan de hand van een aantal stellingen werden de meningen hierover gepeild. De stellingen waren:
- Volgens mij gaat het prima met deze driehoek! In hoeverre merkt u dat de begeleiding van Riwis invulling geeft aan de doelstelling van de begeleidingsdriehoek?
- Nee, de begeleidingsdriehoek werkt echt niet! Hoe kan de begeleiding door Riwis de doelstellingen van de driehoek beter uit de verf laten komen?
- Ik zou het wel weten als ik het voor het zeggen had! Wat kunt u zelf betekenen in het beter laten functioneren van de begeleidingsdriehoek?
Uitkomsten
Het grootste deel van de aanwezigen is eigenlijk wel tevreden over de wijze waarop zij worden betrokken bij de begeleiding van hun naaste. Dat is goed om te horen, want dat betekent dat de begeleiding, cliënt en naasten met elkaar in gesprek zijn! En dat is waar het om draait. Natuurlijk zijn er ook wel zaken voor verbetering vatbaar. De rode draad is eigenlijk wel COMMUNICATIE en de interactie tussen cliënt, begeleider en naastbetrokkene.
De komende tijd gaat de Naastbetrokkenenraad samen met Riwis op zoek naar manieren waarop de communicatie en de interactie verbeterd kan worden. We houden u op de hoogte!