Interview met Sylvia Spruyt, leerling Verbrede leerpaden
Sylvia Spruyt (57) werkte 27 jaar in de ICT toen ze het tijd vond voor wat anders. Ze ging op ontdekkingsreis om uit te vinden wat bij haar paste en wat ze wilde. Ze kwam bij Atlant Zorggroep terecht, een zorginstelling. Maar de overstap van een commerciële mannenwereld naar een vrouwelijke zorgmaatschappij was te groot. Het was heel erg wennen aan de overstap en hoe beslissingen anders werden genomen dan ze gewend was.
Hierna werkte ze bij Veilig Verkeer Nederland en als kookdemonstratrice. Daar merkte ze dat ze toch wel echt een mensen-mens is.
“Ik had een vaste klantenkring en kreeg veel levensverhalen te horen. Ook vanuit mijn privé-situatie heb ik in mijn directe naaste omgeving met de GGZ te maken. Hoe mooi zou het zijn als ik mijn ervaringen zelf kon inzetten?’
Project Verbrede Leerpaden
Sylvia sprak verschillende teamleiders bij Riwis Zorg en Welzijn, maar om aangenomen te worden moest ze echt een opleiding in de richting van Maatschappelijke Zorg hebben. Toen hoorde ze van het Project Verbrede Leerpaden, een initiatief vanuit Zorgplatform Apeldoorn om de tekorten in de zorg aan te pakken. Diverse werkgevers binnen de sector Zorg en Welzijn in de regio Apeldoorn verenigden zich in een samenwerkingsverband over “anders leren en werken”. De zorgvraag van mensen verandert, mensen hebben soms zowel een zorgvraag als een vraag op het gebied van welzijn. Dit vraagt medewerkers met brede competenties en vaardigheden; die makkelijk kunnen schakelen, handelen en inschatten wat een cliënt nodig heeft.
Vervoer&co
Ze solliciteerde voor een BBL-plek bij Riwis Zorg en Welzijn en werd aangenomen. In september 2018 kon ze beginnen binnen Vervoer&Co, een dagbestedingsplek.
“De eerste paar maanden ben je boventallig, loop je vooral mee en doe je heel veel nieuwe indrukken op. Ik moest wel afgeremd worden, wilde te snel. Bij Vervoer&Co verzorgen we de post, brengen pakketjes rond, verzorgen Voedselbankpakketten, halen was op en bezorgen het drukwerk dat Bijbeeld maakt. We hebben elke dag vaste routes naar onder andere onze zorglocaties in Brummen en Eerbeek. We verzorgen ook lunchgerechten voor bijvoorbeeld het oude kantongerecht en Statie, het restaurant bij het station. Er zijn twee mensen op de administratie die zorgen voor de planning, urenregistraties, facturering etc. In totaal zijn er zo’n 16-18 chauffeurs die werken, verdeeld over verschillende dagdelen.”
Begeleidende rol
“Ook al ben ik zelf nog maar net begonnen, door mijn levenservaring heb ik al wel een begeleidende rol. Ik werk deelnemers in, voer intake- en evaluatiegesprekken en ga samen met Jos (mijn werkbegeleider) of alleen naar de gemeente. Daar overleggen we wat we voor elkaar kunnen betekenen, zodat er een win-win situatie ontstaat. Het is mooi om te zien als mensen groeien. Dit kan al heel klein zijn. Bijvoorbeeld als een deelnemer moeite heeft met vroeg opstaan, maar toch om kwart over acht ’s ochtends op tijd begint. Dat is ook mijn kracht, het motiveren en stimuleren van mensen. Daar word ik blij van en dat kan ik overbrengen op de deelnemers. Het gaat best soepel, maar dat komt ook door mijn andere werkzaamheden en levenservaring.”
BBL-opleiding
Naast haar BBL-plek bij Vervoer&Co moet Sylvia nog 1 dag in de week naar school.
“De opleiding duurt officieel drie jaar, maar je bepaalt zelf je eigen tempo. Op de lesdagen heb je geen lessen, maar kun je workshops volgen. Je kiest zelf een workshop uit over iets waar je op dat moment in theorie of praktijk mee bezig bent en waardoor je kunt verdiepen. Wat je leert kun je meteen weer toepassen in de praktijk. Je bepaalt echt zelf je leertraject, je hebt zelf de regie. We zijn de eerste lichting, dus er wordt gaandeweg nog wel wat bijgeschaafd of veranderd omdat bepaalde zaken toch beter of anders kunnen. Het is ook echt belangrijk om op tijd aan te geven wat je nodig hebt om een leerdoel te kunnen behalen. Daar moet je je bewust van zijn. De meeste studenten zijn net als ik zij-instromer. Dus we hebben het ook veel over hoe je je werk, studie, opdrachten en gezin combineert.”
Overstap naar woonbegeleiding
De bedoeling is eigenlijk dat je na één jaar van organisatie wisselt. Organisaties die meedoen zijn Riwis Zorg en Welzijn, Atlant Zorggroep, Leger des Heils, St. Vérian, Zorggroep Apeldoorn en omstreken, ’s Heerenloo, Passerel, GGNet, Tactus verslavingszorg, Iriszorg, Gelre Ziekenhuis en Philadelphia.
Maar Sylvia blijft binnen Riwis Zorg en Welzijn.
“Ik ga na dit jaar naar woonbegeleiding in Brummen. Dan kan ik daar mijn schoolopdrachten over begeleiding doen en weer voor andere workshops op school kiezen. Na mijn opleiding wil ik op een plek gaan werken waar ik echt contact met mensen heb, ze in hun kracht kan zetten, ze kan helpen en zien groeien. Want het mooiste is als je met een deelnemer in gesprek gaat, hem in de ogen aankijkt, ziet wat er gebeurt, zijn passie ontdekt en je daarop door kunt gaan. Dat is voor mij ook de invulling van de slogan “Geloof in eigen kunnen” die Riwis Zorg en Welzijn hanteert. Dat je zelfvertrouwen hebt, dat je op en in jezelf vertrouwt, weet wat je kunt. Maar dat je je ook bewust bent van wat je niet kunt en dat mag je rustig uitspreken.”
Begin juli heeft Sylvia haar eindevaluatie en is de overdracht naar haar nieuwe werkplek in Brummen.
tekst: Sylvana – redacteur Bij Riwis
foto: Fleur – afdeling communicatie