Interview over pilot middelenvrij wonen in Twello
In juni 2019 is Riwis gestart met een pilot middelenvrij beschermd wonen bij twee locaties in Twello. Wat houdt middelenvrij wonen in en hoe functioneert het in de praktijk? Tijd voor een interview met Andre Stoop, teamleider van de Barnte en Mercurius.
Wat is middelenvrij wonen?
Middelenvrij wonen is kort gezegd: wonen zonder het gebruik van alcohol en drugs. Als je zelf de motivatie hebt gevonden om geen middelen meer te gebruiken wil je in je eigen woonomgeving liever niet geconfronteerd worden met mensen die nog wel gebruiken.
Hoe kwam deze pilot tot stand?
Riwis zocht een goede invulling voor de beschermd wonen locaties in Twello. Dit zijn 38 eengezinswoningen. In deze tijd hebben veel cliënten liever een appartement in de stad. We zijn toen een onderzoek gestart hoe we deze woonvormen toch een waardevolle bestemming kunnen geven. Er bleek een behoefte te zijn aan middelenvrij wonen. Dit werd de opstap naar deze pilot. In enkele huizen wonen overigens nog steeds de reguliere GGZ cliënten bij elkaar.
Hoe gaat het in de praktijk?
Het is een pilot met de looptijd van een jaar. Er gaan dingen goed maar ook lopen we tegen problemen aan. Dat mag ook, het is de bedoeling dat we leren en bijsturen waar nodig. Er komt ook nog een evaluatie waarin we kijken wat goed gaat en wat niet. We hebben met z’n allen “ja” gezegd tegen deze uitdaging, we zijn gemotiveerd om er een succes van te maken. Ik ben blij met mijn teams en ook met de regionale cliëntenraad die een goede bijdrage levert aan het volgen van de ontwikkelingen.
Het is voor het team ook een andere manier van werken. Hoe worden ze hierin begeleid?
De medewerkers hebben een training gevolgd. In de verslavingszorg wordt veel gebruik gemaakt van motiverende gespreksvoering. Kort gezegd is dit een manier van gesprekken voeren waarin de begeleider op zoek gaat naar de veranderwens van de ander en de twijfels of ambivalentie die deze verandering belemmeren. Door middel van gesprekstechnieken wordt getracht de twijfels weg te nemen en concrete stappen te zetten richting gedragsverandering. De cliënt in zijn kracht zetten is ook terug te vinden in de IRB methode die Riwis gebruikt. Bij deze methode worden cliënten geholpen bij het realiseren van toekomstwensen op het gebied van wonen, werken, leren, dagbesteding, vrije tijd en sociale contacten. Bij collega Petra Beekman staat op de agenda om hier verder vorm aan te geven met de module ‘IRB en verslaving’. Wegens de coronacrisis wordt dit opgeschoven naar een later moment. Er is uiteraard ook aandacht voor in de intervisie.
Andre, heel erg bedankt dat je in deze enorm drukke tijd dit (telefonisch) interview heb willen doen. En heel veel succes met deze pilot!