Robert ontwikkelt zich door en met de cliëntenraad
Robert Foppen woont ruim 7 jaar zelfstandig in Apeldoorn en krijgt één keer in de twee weken ambulante begeleiding van Riwis. De afgelopen maand heeft hij zijn werkzaamheden als voorzitter van de regionale cliëntenraad in Apeldoorn en zijn werkzaamheden uit verschillende werkgroepen vanuit zijn rol als raadslid in de centrale cliëntenraad overgedragen. Zijn tijd als raadslid zit erop. Robert blijft echter nauw betrokken bij de raad en gaat een nieuwe functie vervullen. Een functie die eigenlijk een logisch gevolg is van zijn ontwikkeling en de ontwikkeling van de raad.
Hij woonde nog beschermd in Twello, toen twee voormalige raadsleden aan huis een praatje kwamen maken over de cliëntenraad. Na het praatje van de twee leden dacht hij ‘ik ben toch opzoek naar dagbesteding’ en besloot om het maar te proberen. Destijds werkte de cliëntenraad in een kleinere samenstelling zonder de organisatie structuur die het nu kent.
Zes jaar geleden kreeg de cliëntenraad een andere samenstelling en organisatiestructuur. De basis voor de structuur die het nu kent. De toon was duidelijk, de insteek was dat de cliëntenraad een serieuzere rol zou krijgen binnen de organisatie. De raad kreeg instemmingsrecht en adviesrecht. Vanaf dat moment heeft het lid zijn van de cliëntenraad een ander gewicht, vragen de taken meer verantwoordelijkheid en zijn werkzaamheden frequenter. Nieuwe leden werden geworven en wie al lid was kwam opnieuw op gesprek. De cliëntraad was aan het groeien. Raadsleden werden op hun motivatie aangenomen.
Eén van de leden die besloot om opnieuw lid te worden van de raad was Robert. Waar zijn oorspronkelijk motivatie om ja tegen de raad te zeggen was ‘even kijken of het wat is’, koos hij ditmaal vanuit een bewuste en doelgerichte motivatie. ‘Omdat het mooi en betekenisvol werk is, zeker met de nieuwe opzet. We worden steeds serieuzer genomen, beter gehoord. Het is gewoon eervol werk om het voor de cliënt op te kunnen nemen vanuit het perspectief van de cliënt’. De nieuwe reglementen zorgden ervoor dat het werk zinvoller werd. De cliëntenraad werd steeds meer gehoord. Omdat ze in de regio direct met teamleiders spreken en als centrale raad heel direct met het bestuur, werd de raad steeds meer serieuzer genomen en gerespecteerd.
Kort na het invoeren van de huidige organisatie structuur, waarin de cliëntenraad werkt met regionale raden en een centrale raad bestaande uit afgevaardigden, werd Robert voorzitter van de regionale raad van Apeldoorn. Door het voorzitterschap groeide Robert in het nemen van verantwoordelijkheid, in het leiden van een vergadering en in het aanspreken van mensen. ‘Ik kreeg meer zelfvertrouwen door dat ik leerde wat ik wel en wat ik niet kan. Heel ongemerkt groei je er in’.
Na het eerste jaar voorzitterschap vertrok de toenmalige afgevaardigde van de regio raad Apeldoorn en stelde Robert zich kandidaat. Hij werd de nieuwe afgevaardigde in de centrale raad. Hier ontdekte hij nieuwe kwaliteiten, maar kwam hij ook achter waar hij minder goed is. Binnen de raad kreeg Robert de ruimte om zijn eigen talent in te zetten. Hij ontdekte een talent in het schrijven van stukken en in het structureren en organiseren van raadsdocumenten. Steeds beter werd hij in het archiveren en communiceren (toespraken houden en stukken schrijven). ‘Dit had ik niet verwacht toen ik begon. In de raad wordt echt gekeken naar je eigen talent en welke rol daar bij past. Iedereen komt op zijn eigen plek terecht’.
Na twee termijnen van drie jaar stopte Robert in juni als raadslid. ‘Nu even twee maanden bijkomen’. Waarna hij in september start als secretaris van de centrale cliëntenraad. Een nieuwe functie die ontstaan is uit de werkzaamheden die Robert als raadslid uitvoerde. Een functie de naadloos aansluit op de kwaliteiten die hij in zijn tijd bij de raad ontdekte.
Lijkt het je leuk om ook betrokken te zijn bij de cliëntenraad of wil je meer informatie? Neem dan contact op via: thupkes@riwis.nl