IRB-expert Anamaria over samenwerking met Kémi-Ra
Kémi Ra Consultancy is een organisatie die zich bezig houdt met sociaal-maatschappelijke vraagstukken en de integratie van etnische groepen in Nederland. Zij ondersteunt Riwis Zorg & Welzijn in de begeleiding met cliënten van buitenlandse komaf. Tijdens hun eindejaarsbijeenkomst was Riwis-medewerker en IRB-expert Anamaria Berfelo gastspreker. Anamaria vertelde over de methodiek van Riwis, Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB) en hoe we dit toepassen.
Wat zijn sociaal-maatschappelijke vraagstukken precies?
Heb je bijvoorbeeld geen dak (meer) boven je hoofd, ben je werkeloos, heb je schulden, of een combinatie hiervan? Heb je daarnaast een psychiatrische stoornis en/of zorg je voor overlast in de buurt. Dan spreken we over sociaal maatschappelijke problemen. Je hebt last van jouw situatie, net als je (naaste) omgeving.
Wat is IRB?
IRB staat voor Individuele Rehabilitatie Benadering. De Individuele Rehabilitatie Benadering richt zich op mensen met langdurige beperkingen. Het doel is hen te ondersteunen bij het deelnemen aan de samenleving, zodat ze kunnen wonen, werken en sociale contacten kunnen hebben zoals zij zelf willen. Dit met zo min mogelijk professionele hulp.
Kémi-Ra
Kemi Ra vindt het bereiken en betrekken van mensen erg belangrijk. Kémi-Ra wil dat mensen zich goed voelen in hun nieuwe land en vanuit hun talenten een bijdrage leveren aan deze samenleving. Creativiteit, actieve betrokkenheid en een positieve houding van alle betrokkenen zijn hierin van groot belang. Bereiken, betrekken, versterken en binden zijn kernbegrippen voor de missie van Kémi-Ra. Voor Anamaria het perfecte recept om IRB en CSW te combineren.
Samenwerking met Riwis
Inmiddels zetten we de professionals van Kémi-Ra met succes in voor ondersteuning in de begeleiding van cliënten van Riwis met een buitenlandse afkomst. Kémi-Ra is geen tolk service, maar gaat een stapje verder. De medewerkers, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers van Kémi-Ra zijn ter ondersteuning van onze professionals en een tussenpersoon wanneer, taal en cultuur een barrière in de begeleiding blijken te zijn. Het gaat dus niet zozeer om woordelijk te vertalen, maar ook om het geven van uitleg aan de cliënten over hoe Riwis te werk gaat en met wat voor vragen zij bij de begeleiding terecht kunnen om frustraties te beperken. Verder wordt er goed gelet op de verschillen in cultuur binnen een bepaalde groep en of de cliënten de samenwerking op prijs stellen.
Vragen of behoefte aan ondersteuning? Neem contact op via aberfelo@riwis.nl
Meer info over Kémi-Ra, zie https://www.kemi.cc/