Koken met School de Lans
School de Lans uit Brummen is de enige school voor (voortgezet) speciaal onderwijs op basis van de vrijeschoolpedagogie in Nederland. De vrijeschool heeft als uitgangspunt: onderwijzen is ook opvoeden. Onderwijs gaat verder dan alleen lezen of rekenen en staat ook in dienst van de persoonlijkheidsvorming, zowel individueel als in relatie tot de sociale gemeenschap. De vrijeschool wil in het leven van een kind van betekenis zijn. De leerstof is daarbij een ontwikkelingsmiddel en geen doel op zich. Daarom koken leerlingen tussen de 14-16 jaar van deze school voor de bewoners van Tolzicht om zo te leren in de echte wereld te leren koken en serveren. We vroegen Bram ter Waal, leerkrachtondersteuner, en een een paar leerlingen hoe dit zo is ontstaan.
De leerlingen koken op school, maar het is natuurlijk ook heel belangrijk dat de leerlingen in de echte wereld leren koken en serveren. Vandaar dat we dit doen bij Tolzicht. De leerlingen koken bijvoorbeeld aardappels groente vlees, macaroni, soep en lasagne.
Voor de leerlingen in het VSO zijn er 3 fases.
- 1ste fase is de oriënterende fase waar leerlingen op school praktische vaardigheden oefenen en krijgen veel aanbod in de vakken.
- 2de fase is de beroepsgerichte fase waar leerlingen meer beroepsgericht werken.
Er zijn 3 profielen waar ze werken aan de beroepsvaardigheden en praktische vaardigheden.Dit zijn de profielen koken, groen en winkel.
- 3de Fase is de transitiefase
Hier gaan leerlingen 2 of 3 dagen op zelfstandige stage en volgen ze op school een MBO traject met keuze uit aantal profielen.
De leerlingen verzinnen de maaltijden en samen bedenken we welke ingrediënten we nodig hebben. Wij mailen de ingrediënten naar de medewerkers van Tolzicht. Zij bestellen de boodschappen.
Doen jullie dit bij nog meer ouderenlocaties of kunnen mensen jullie hiervoor benaderen?
Op de woensdag koken wij voor Tolzicht. En op dinsdag ochtend gaan we naar SWB om daar verse biologische groente pakketten te maken. Deze kunnen de leerkrachten van de Lans kopen voor een vast bedrag per pakket. Dit noemen wij “de groenteservice”. Hier leren de leerlingen verschillende snij technieken, omgaan met keuken materialen hygiëne in de keuken enz.
Hoe vinden de leerlingen het?
Hieronder een aantal reacties van leerlingen.
“Mijn ervaring bij Tolzicht was dat ik het altijd heel gezellig vond met de ouderen. We hebben elke woensdag groente gesneden en lekker gekookt, om het daarna aan de ouderen te serveren”.
“Mijn ervaring bij Tolzicht was zeer goed. Ik vond dat er een gezellige sfeer was en dat we goed konden werken met spullen in de keukens. Ook vond ik de ouderen heel aardig. Ik vond het super leuk om voor de ouderen te koken en ze te zien genieten. Het serveren was ook heel leuk en het was goed om te leren om zorgzamer te zijn”.
“Ik vond het een fijne werkomgeving. Alle ouderen zijn grappig en aardig. Het was leerzaam om maaltijden te koken in de keuken van Tolzicht. Pannenkoeken vond ik het leukst om te maken. Het serveren ging vrij soepel alleen soms was het wat lastiger als ouderen slechthorend waren. Daar heb ik wel mee leren omgaan”.