Nbr: Wie zijn naasten eigenlijk?
Hoe moeilijk kan het zijn om veranderingen te accepteren. Bijvoorbeeld omdat jouw familielid, voor wie jij als naaste opkomt en zorgt, in psychiatrische problemen is beland waardoor hij/zij niet meer zelfstandig kan blijven wonen. Wie heeft zich niet machteloos gevoeld met de ervaring stuk te lopen op een muur van argwaan en wantrouwen van jouw familielid met wie je alleen het beste voor hebt. Gevoelens om afgewezen te worden door iemand met wie voorheen slechts vriendschappelijke of zelfs liefdevolle contacten bestonden. Geloof mij, als lid van de Naastbetrokkenenraad (Nbr) van RIWIS hebben wij dit ook ervaren en allemaal in soortgelijke situaties verkeerd. Je staat er niet alleen voor!
“Ik heb in de afgelopen twaalf jaar niet zo’n fijne avond beleefd!”
Onwillekeurig moet ik nu terug denken aan een thema-avond van RIWIS, ongeveer twee jaar geleden. Aan het einde van de avond gaf een van de aanwezigen mij een hand en zei: “Ik heb in de afgelopen twaalf jaar niet zo’n fijne avond beleefd!” Hiermee doelde zij op de gesprekken die ze met lotgenoten had gevoerd en die allemaal met hun naaste herkenbare situaties hebben meegemaakt die hen verdrietig maakten. Gevoelens van opluchting volgden op die gesprekken waarin ze elkaar deelgenoot hadden gemaakt van zulk verdriet. En daarom willen wij je vragen om de Naastbetrokkenenraad te versterken en je wellicht als lid aan te melden. Zodra Covid19 is bedwongen zal er stellig weer een thema-avond volgen waarbij je je kunt ‘optrekken’ aan ervaringen van andere naasten.
We willen je een blog laten lezen van Henk-Willem Klaassen, die ervoor koos om naastenadviseur te worden en schrijft hij over naastenbetrokkenheid bij cliënten.
Mocht je jouw betrokkenheid met ons willen delen neem dan contact op.
De Naastbetrokkenenraad (info@naastbetrokkenenraad.nl)