Riwis doet mee aan de ‘Zorg voor Energie’ campagneweek
Riwis Zorg & Welzijn doet mee met de ‘Zorg voor energie campagne’. Samen met ruim 200 andere zorgorganisaties in Nederland voeren zij in de week van 9 t/m 13 oktober actie om samen energie te besparen in de zorg.
Bewustwording en verandering
Actie voeren om energie te besparen betekent niet dat op alle Riwis locaties de lampen een week lang uitblijven of dat bewoners vijf dagen koud douchen. Het betekent wél extra alertheid om de televisie uit te zetten zodra je niet meer kijkt en de oplader uit het stopcontact haalt wanneer je hem niet meer nodig hebt. ”Het gaat om de kleine dingen in ons gedrag die we kunnen veranderen. Vaak weten mensen nog helemaal niet wat voor verschil een kleine verandering kan maken. Daarvoor werken we aan bewustwording. Ben je bewust, dan ben je eerder genegen om je gedrag aan te passen” zegt Katina Kaag, adviseur duurzaamheid bij Riwis Zorg & Welzijn.
De vlag uit
Initiatiefnemers Milieu Platform Zorgsector (MPZ) en het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) organiseren dit jaar de campagne ’Zorg voor energie’. Het is een vervolg op de eerste campagne vorig jaar. Katina Kaag is blij met het initiatief. “Het is natuurlijk niet de kerntaak van onze organisatie en medewerkers, maar tegelijk weten we allemaal hoe belangrijk het is. Voor het milieu en het klimaat, maar ook voor de eigen portemonnee. Dan is het fijn om samen met collega’s van andere organisaties kennis uit te wisselen en voor dit thema te gaan staan. Dan sta je toch sterker”.
Van 9 tot en met 15 oktober hangen alle deelnemende zorgorganisaties de speciale vlag uit om te laten zien dat het thema samen gedragen wordt. Deelnemende organisaties hebben er allemaal één gekregen en gaan er ook mee op de foto voor (sociale) media.
Circulaire producten
Bij Tavaris, de dagbesteding/ onderdeel van Riwis Zorg & Welzijn, maken ze regelmatig producten gebruikte materialen die normaal als afval zouden worden weggegooid. Tavaris coördinator Marco Heijmanns vertelt over de duurzame initiatieven van de leer- en werkplekken: “Bij Tavaris locatie Techniek werken deelnemers aan persoonlijke doelen terwijl zij verschillende mooie producten van hout maken. Van de houtresten maken we briketten en dat gebruiken we als brandstof voor onze kachel. Zo gaat er niks verloren en bovendien hoeven we niet op gas te stoken”. “Sowieso zien we bij Tavaris al gauw waardevol materiaal in iets wat door anderen misschien als afval beschouwd wordt. Bij locatie Kunst & Metaal maken we bijvoorbeeld regelmatig kunst van metaalresten. Dat zijn echt mooie dingen! En ook van resthout maken we wat nieuws, zoals vogelhuisjes en snijplanken.”, vertelt Marco enthousiast. Tavaris maakt op die manier circulaire producten. En dat wordt alleen maar meer. ”We zoeken ook de samenwerking op met commerciële bedrijven. Dat doen we vooral omdat zodat onze mensen begeleid mee kunnen werken en ook bedrijven hun maatschappelijke doelen kunnen halen. Maar ook, om met resten van hun productie bij ons opnieuw waarde te creëren”. Voorbeelden van de creaties van Tavaris kun je vinden op hun website: tavaris.nl.
‘Gewoon wonen’
De grootste ontwikkeling die Riwis de komende jaren maakt op het gebied van verduurzaming zit in onze woningen. En dan met name in het energieverbruik. “Dat zie je eigenlijk ook terug in heel Nederland”, vertelt Henco Wilbrink adviseur Vastgoed bij Riwis. “Onze cliënten wonen in de wijk. Zo gewoon mogelijk. Dus ook hierin gaan we grotendeels met de samenleving mee en waar het kan probeer je natuurlijk iets voorop te lopen”, aldus Henco.
De nieuwe vastgoedprojecten van Riwis zoals het nieuwe gebouw dat aan de Normastraat in Apeldoorn wordt gebouwd, de Zonnehoeve in de wijk de Maten en de verbouwing van Tolzicht in Brummen hebben duurzamere alternatieven op energiegebruik. ”Bij wat oudere locaties proberen we met kleine aanpassingen verschil te maken. Zo hebben we afgelopen winter reflectorfolie achter onze radiatoren geplaatst, lampen vervangen naar LED en zonwerende folie op ramen geplakt. Daarmee maak je zonder groot in te grijpen in het dagelijks leven van bewoners en medewerkers ook al een groot verschil”.
Verantwoordelijk voor de uitvoering van deze aanpassingen is de technische dienst van Riwis, waar Ivo onderdeel van uitmaakt. Zij maken kleine besparingen mogelijk die samen toch een hoop opleveren. Ook op de kantoorlocaties worden de nodige aanpassingen gedaan. De komende periode worden alle lampen vervangen voor LED-panelen. “Waar mogelijk blijven we dit soort aanpassingen doorvoeren de komende jaren.” Zegt Katina. “Als je bij Riwis woont of werkt is de kans groot dat je Ivo en zijn collega’s binnenkort nog wel eens tegenkomt!”
Samen
Zoals de vlag omhooggehouden houden wordt, vervolgt Riwis ook de komende jaren de ingezette lijn. Samen. “We dragen allemaal ons steentje. Ieder vanuit zijn eigen rol. Duurzaam leven is heel erg belangrijk voor onze toekomst, de toekomst van onze kinderen en de generaties die nog komen gaan. We zijn het aan onszelf verplicht om goed voor onze aarde te zorgen. We hebben de aarde immers te leen van onze kinderen. Daarom vind ik het belangrijk dat we met Riwis flinke stappen zetten en ben ik trots op al die collega’s die bijdragen aan de verduurzaming van onze organisatie. Elke stap telt klein én groot”. Sluit bestuurder Joost Harkink af.