Riwis stopt met inzet ZZP’ers
Vanaf 1 januari 2025 stopt Riwis Zorg & Welzijn met de inzet van zzp’ers in de zorg. Net als veel andere bedrijven en organisaties is de aanleiding van dit besluit de wetgeving die schijnzelfstandigheid* moet tegengaan. Bij Riwis Zorg & Welzijn zien wij de huidige ontwikkelingen ook als een kans om op een andere manier te gaan werken. Met eigen mensen meer doen en in de eigen teams ook calamiteiten op kunnen vangen schept ruimte om op andere manieren zorg en begeleiding te bieden. En ook al worden veel van de zzp-ers die bij ons werken als persoon gewaardeerd, toch ontstaan er af en toe scheve gezichten over dat zzp’ers meer geld krijgen, minder “onaantrekkelijke” klussen hoeven te doen of op voorkeursuren mogen werken.
Bij Riwis werken medewerkers met geloof in eigen kunnen. Riwis biedt ruimte aan de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers én werkt vanuit de bedoeling. Dat betekent dat al onze collega’s veel regie hebben op hun eigen werk. Binnen Riwis gaan medewerkers zelf aan de slag om de roosters aantrekkelijk te krijgen in samenwerking met onze planners. Ook is het bij ons al mogelijk om flexibel te werken op verschillende locaties en met verschillende doelgroepen. Vaak zijn dat voor zzp’ers redenen om zelfstandig te zijn. Bij Riwis werken we hard aan meer eigen regie binnen een vast dienstverband. Daarnaast onderzoeken we anders werken, vanuit de Bedoeling en zijn we kritisch op wat we allemaal doen vanuit onze vaste patronen. Daar hoort ook participatie vanuit de informele zorg in: de familie, het netwerk van een bewoner en de hulp van vrijwilligers. Daarom heeft Riwis er vertrouwen in dat onze medewerkers zich snel kunnen aanpassen aan deze nieuwe werkelijkheid en willen we staan voor wat we bieden aan zorg en begeleiding aan onze cliënten.
Uiteraard mag de kwaliteit en continuïteit van zorg nergens in het gedrang komen. Daarom blijven we komende tijd nog wel uitzend- en detacheringskrachten inzetten, waar het niet anders kan. Op termijn wil Riwis ook hiermee stoppen. Wij zijn een mooie zorgorganisatie, waar mensen graag en met plezier werken. Door dat te blijven zijn wij ervan overtuigd dat het in de toekomst ook (bijna) niet meer nodig is om nog extra externe krachten in te zetten.
Aanvullende informatie
Per januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op de regels voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Bij zowel werkgevers als de zzp’ers. Ons land telt ruim 1,3 miljoen mensen die zzp’er zijn. In de zorg zijn dat er naar schatting rond de 185.000. Veel van hen worden als zzp’er ingehuurd terwijl ze feitelijk in loondienst zijn. Dit wordt schijnzelfstandigheid genoemd.