Trajectbegeleiders Miranda en Laura vertellen over hun werk
Als cliënt bij Riwis Zorg & Welzijn kun je gebruik maken van trajectbegeleiding. Als de stap naar een (vaste) baan bij een bedrijf nog te groot voor je is, kan een trajectbegeleider samen met je kijken wat er voor jou mogelijk is. In dit interview vertellen trajectbegeleidsters Miranda Boer en Laura ten Bolscher meer over hun werk.
Miranda heeft MBO4 Sociaal Pedagogisch Werk gestudeerd en werkt sinds tien jaar bij Riwis Zorg & Welzijn. Ze is begonnen als woonbegeleidster en daarna gaan werken als werkbegeleidster bij Mode & Co. Nu werkt ze als trajectbegeleidster.
Laura heeft HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd en werkt sinds anderhalf jaar als trajectbegeleidster bij Riwis Zorg & Welzijn.
Hoe kom je als cliënt van Riwis met een trajectbegeleider in contact?
De meeste aanmeldingen lopen via een coördinerend woonbegeleider als er een vraag is op het gebied van werk of dagbesteding. Dan vindt er een eerste intake plaats, meestal op de locatie van Werken & Co op het Zwitselterrein in Apeldoorn. Tijdens het eerste gesprek kijken we waar de interesses liggen, waar diegene energie van krijgt en waar er mogelijkheden liggen. Wij noemen de mensen geen cliënt, maar deelnemer. Bij het gesprek is de coördinerend woonbegeleider vaak ook aanwezig, om de samenwerking tussen wonen en werken te koppelen. Dan weten we elkaar te vinden en van elkaar wie wat doet.
Hoe ziet de verdere ondersteuning eruit?
Na de intake zijn er vervolgafspraken om verder te onderzoeken wat bij de deelnemer past of om op zoek te gaan naar een werkplek. In het begin kan de begeleiding heel intensief zijn, om uit te zoeken wat bij de persoon past of bij het beginnen op een werkplek. Sommige deelnemers hebben op de werkvloer veel begeleiding nodig, anderen hebben bijvoorbeeld alleen begeleiding nodig bij het eerste gesprek of bij evaluaties. We stemmen samen met het bedrijf en de deelnemer af wat ze van de trajectbegeleider verwachten. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd. Soms denken deelnemers dat ze weinig ondersteuning nodig hebben, maar blijken ze toch tegen dingen aan te lopen waar ze hulp bij nodig hebben. We blijven daarom altijd in contact met de deelnemer over het doel waar diegene naar toe wil.
Waar bestaan de werkzaamheden van een trajectbegeleider uit?
We houden dus de intakegesprekken met de deelnemers, gaan op zoek naar werkplekken en begeleiden de deelnemers op de werkvloer. We zijn aanwezig bij kennismakingsgesprekken en evaluatiegesprekken met het bedrijf. Om deelnemers te kunnen plaatsen zoeken we dus naar bedrijven en netwerken we veel. Ook zoeken we andere leer-werkbedrijven op, om contacten te onderhouden en om trajecten soepel in elkaar over te laten lopen. We gaan mee naar instanties zoals het UWV en onderhouden contact met bijvoorbeeld de gemeente en algemene voorzieningen. Zo doen we mee aan het project “Krachtwerk”. Verder promoten we Riwis op evenementen.
Aan welke eigenschappen moet je voldoen om een goede trajectbegeleider te zijn?
Natuurlijk moet je over sociale eigenschappen beschikken, zoals een goed luisterend oor kunnen bieden. Maar je moet in deze functie ook pro-actief zijn, goed kunnen netwerken, kunnen plannen en flexibel zijn, maar je moet ook geduld hebben. Het is belangrijk dat je een goede kennisoverdracht kunt geven naar bedrijven toe over de mogelijkheden en beperkingen van een deelnemer en daarover afspraken kunt maken. Je moet aan bedrijven kunnen laten zien hoe waardevol ieder mens kan zijn.
Wat vind je vooral leuk aan je werk als trajectbegeleider?
Miranda: Ik vind het mooi om vanuit herstel dingen met de deelnemer op te pakken. Om met de gezonde kant van iemand bezig te zijn en zijn talenten te ontwikkelen. Je kunt de deelnemer in zijn kracht zetten. Het is fijn als iemand het naar zijn zin heeft op de werkplek en je hem daarin ook ziet groeien. Maar het is ook mooi om te kunnen ondersteunen als het nog niet zo lekker loopt.
Laura: Ik vind het mooi om het proces te zien dat iemand weer meer terug komt in de samenleving. En wij komen op de leukste plekken. Dat vind ik het leuke aan dit werk, je hebt niet alleen cliëntcontact, maar komt ook bij allerlei bedrijven en instanties.
Het leukste moment van het jaar is het Drakenbootfestival. Daar melden verschillende deelnemers zich voor aan, die elkaar niet kennen. Maar dan zijn we één team met trajectbegeleiders en vrijwilligers en ontstaan er zelfs vrienschappen tussen deelnemers. Het jaar erop zeggen ze dan dat ze weer willen helpen, maar wel tegelijkertijd “met die en die” omdat ze bevriend zijn geraakt.
Zijn er ook dingen die je minder leuk vindt aan je werk als trajectbegeleider?
De minder leuke kant van dit werk is dat je soms met zoveel partijen te maken hebt, dat het lastig is om afspraken te maken. Soms gaat er veel tijd overheen omdat er sprake is van bureaucratie waar veel tijd en energie in gaat zitten. Dat is zonde.
Wat betekent voor jou geloof in eigen kunnen?
Miranda: Voor mij betekent het dat je je nooit door een ander moet laten zeggen dat iets niet kan. Misschien lukt het niet rechtsom maar wel linksom. Of met drie stappen in plaats van één.
Laura: Voor mij betekent het dat je iemand in zijn kracht zet en diegene dat zelf ook ziet.
Redacteur: Sylvana van Maanen